Sodium Lauryl Sulphate = Sodium Coco Sulphate: Τα δυο αυτά χημικά είναι ένα και το αυτό.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Sodium Lauryl Sulphate = Sodium Coco Sulphate

Τα δυο αυτά χημικά είναι ένα και το αυτό.

Φημολογείται ότι το Sodium Coco Sulphate είναι πιο ήπιο εναλλακτικό του  Sodium Lauryl Sulphate γιατί προέρχεται από την καρύδα. Όμως και το Sodium Lauryl Sulphate προέρχεται  από την καρύδα!

Το έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι και τα δυο υλικά έχουν το ίδιο νούνερο CAS  151-21-3. Για τους μη χημικούς αυτό σημαίνει ότι είναι το ίδιο χημικό προιόν: (CAS number σημαίνει Chemical abstracts number είναι ένα νούμερο που δίνει η American chemical association σε κάθε χημική ένωση)

Γιατί λοιπόν οι εταιρίες καλλυντικών λένε ψέματα και προσπαθούν να μας παραπλανήσουν με το sodium coco sulphate? Μήπως για να αποφύγουν την κακή δημοσιότητα του SLS? Ή μήπως το sodium coco sulfate είναι καλύτερο επιφανειοδραστικό?

Ψάχνοντας λοιπόν το CTFA's Dictionary of International Nomenclature of Cosmetic Ingredients βρήκα την απάντηση: Η απάντηση είναι θέμα επιλογής κλασμάτων του λαδιού καρύδας. Το λάδι αυτό περιέχει ποικιλία λιπαρών οξέων που έχουν από 8 μέχρι και 20 άτομα άνθρακα στην αλυσίδα τους.  Η πλειοψηφία αυτών έχει 12 άτομα άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι 45-50% του λαδιού αυτού είναι λιπαρό οξύ με 12 άτομα άνθρακα. Όταν οι παραγωγοί παράγουν τα δραστικά απορρυπαντικά τους με συλφόνωση μπορούν να επιλέξουν είτε το καθαρό κλάσμα με 12 άτομα άνθρακα πουδίνει το sodium lauryl sulphate (lauryl σημαίνει αλυσίδα με 12 άτομα άνθρακα) είτε να επιλέξουν όλο το λάδι καρύδας και να παράγουν το Sodium Coco-sulphate.
Το υλικό αυτό δεν αφρίζει τόσο καλά και η ποιότητα του διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα του λαδιού. Sodium Lauryl sulphate είναι επομένως μια ραφιναρισμένη μορφή του ίδιου υλικού δηλαδή επιλέγεται μόνο το καμμάτι με 12 άτομα άνθρακα και αφαιρούνται τα υπόλοιπα. Στο SLS το 80% είναι με 12 άτομα άνθρακα ενώ στο coco-sulphate το 50%. Τελικά και τα δύο έχουν πάνω από 50%  Sodium Lauryl Sulphate.

Είναι το ίδιο ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, αφαιρεί από τα μαλλιά την φυσική λιπαρότητα και μπορεί να βλαψει την επιδερμίδα επεμβαίνοντας στην  λειτουργία των πρωτεινών του δέρματος προξενώντας φαγούρα, ξηροδερμία, πυτιρίδα στα μαλλιά ερεθισμό στο τριχωτό και να αδυνατίσει το μαλλί. Επιπλέον το θαμπώνει, το μπλέκει και δημιουργεί ψαλίδα.

Σύμφωνα μετο Journal of the American College of Toxicology (1983, Vol. 2, No. 7) οι ερευνητές παρατηρούν: Όσο περισσότερη ώρα παραμένουν αυτά τα υλικά σε απαφή με το δέρμα αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού πράγμα που πιθανόν να μην αντιληφθεί αμέσψως ο καταναλωτής. Επίσης η μελέτη επισημαίνει ότι το SLS εκτός των άλλων βλαβών χειροτερεύει τα συμπτώματα της ακμής.

Γιατί λοιπόν οι παραγωγοί ακόμα χρησιμοποιούν το SLS? Γιατί είναι πολύ οικονομικό, στοιχίζει 3-4 ευρώ το κιλό και είναι πολύ δραστικό και μπορούν να φτιάχνουν προιόντα με μικρά ποσοστά SLS, η δε βλαβερή του δράση δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ασφαλές είναι μόνο για περιστασιακή χρήση και όχι για καθημερινό λούσιμο.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ SLS?

Επιλέγουμε το προιόντα SLS free ή κοιτάζουμε την λίστα των συστατικών και αν περιέχει SLS ή coco-sulfate που είναι η κρυμμένη μορφή SLS το αποφεύγουμε. Τα υλικά αυτά αντικαθίστανται από τα πολύ πιο ήπια SLSA (sodium lautyl sulphoacetate) ή το SCI (sodium cocoyl isethionate) με τα οποία μπορούμε να φτιαξουμε στερεά σαπούνι ή shampoo με ουδέτερο pH.

Συμπέρασμα: Μην  εμπιστεύεστε ότι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο από μη ειδικούς, κάνετε την έρευνά σας πριν επιλέξετε τα προιόντα περιποίησης.

Ορέστης

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2015 15:01
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Συνδυασμοί αιθερίων ελαίων & αρωμάτων »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.