Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Προπυλενογλυκόλη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Προπυλενογλυκόλη (Propyleneglycol)

 

Η προπυλενογλυκόλη (propylene glycol) ή 1,2 - προπανδιόλη είναι μία οργανική ένωση με χημικό τύπο C3H8O2 και μοριακό βάρος 76,09. Είναι διάφανη, άχρωμη, σχεδόν άοσμη και υγροσκοπική. Είναι διαλυτή στο νερό, στην αλκοόλη και στην ακετόνη. Λόγω του υγροσκοπικού χαρακτήρα της μπορεί να διατηρεί την υγρασία.

Μεγάλο ποσοστό προπυλενογλυκόλης  χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ρητινών και πολυουρεθανών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, η προπυλενογλυκόλη είναι γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής (GRAS) και χρησιμοποιείται ως υγραντική ουσία λόγω της υγροσκοπικότητας της(E1520), ως διαλύτης και ως συντηρητικό σε τρόφιμα και προϊόντα καπνού. Επίσης είναι το κύριο συστατικό στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει χαμηλή τοξικότητα όταν χρησιμοποιείται σαν διαλύτης σε φαρμακευτικά προϊόντα και για το λόγο αυτό βρίσκει εφαρμογή σε πολλά προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα (κρέμες προσώπου, διαδερμικά συστήματα χορήγησης φαρμάκου). Επίσης, χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία τροφίμων ως διαλύτης για την ενσωμάτωση γλυκαντικών ουσιών. Τέλος, συναντάται σε σαμπουάν, αφρούς ξυρίσματος και αποσμητικά.

Λόγω του μικρού μεγέθους του μορίου της μπορεί να περάσει από την κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας και συνήθως χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά σκευάσματα για χορήγηση φαρμάκου από το δέρμα καθώς διαταράσσει τη δομή των λιπιδίων της επιδερμίδας και βοηθάει στην καλύτερη αποδέσμευση του φαρμάκου στον οργανισμό.

Σε αυτή τη διαταραχή που προκαλεί στην επιδερμίδα οφείλονται, όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, αλλεργίες και δερματίτιδες όταν χρησιμοποιείται η προπυλενογλυκόλη σε προϊόντα που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα ακόμα και σε ποσοστό 5%.  

Προτείνεται στις κρέμες προσώπου και σώματος η αντικατάστασή της με φυσικότερα υλικά όπως η φυτική γλυκερίνη και η σορβιτόλη οι οποίες και οι δύο είναι φυτικής προέλευσης.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Propylene_glycol
  2. Joseph M. Catanzaro, MD, and J. Graham Smith, Jr., MD, Propylene glycol dermatitis, Journal of American Academy of Dermatology, 24, 1991, 90 – 95.
  3. A.C. Williams, B.W. Barry, Penetrations enhancers, Advanced Drug Delivery Reviews 56, 2004, 603 – 618
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιούνιος 2015 20:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.