Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Αμυγδαλέλαιο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Αμυγδαλέλαιο

Το αμύγδαλο, Prunus dulcis amygdalus, ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας αυτής όπως το βερίκοκο και το ροδάκινο, το εδώδιμο μέρος του φυτού είναι το κουκούτσι. Ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα κυρίως στις χώρες της Μεσογείου από όπου προέρχεται το 28% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το αμυγδαλέλαιο, Oleum amygdalae, είναι ένας  ελαϊκός εστέρας  της γλυκερίνης με ελαφρά οσμή και γεύση καρυδιού. Είναι σχεδόν αδιάλυτο σε αλκοόλη, διαλυτό σε χλωροφόρμιο ή αιθέρα και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ελαιόλαδου, καθώς παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες. Το αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τον αποξηραμένο πυρήνα του καρπού. Τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στο αμυγδαλέλαιο είναι το ελαϊκό, το λινολεϊκό και το παλμιτικό. Το ελαϊκό οξύ βρίσκεται σε ποσοστό μέχρι 82% γι’αυτό το αμυγδαλέλαιο μοιάζει με το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, το αμυγδαλέλαιο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς έχει  χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην ανθρώπινη διατροφή. Είναι πλούσιο σε β-φυτοστερόλη, σκουαλένιο και α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), αντιοξειδωτικά που είναι πραγματικά απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα και για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Εκτός από την θρεπτική του αξία, το αμύγδαλο φέρεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη του αίματος. Μελέτες αναφέρουν ότι τα αμύγδαλα έχουν καταπραϋντικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως  σνακ στη διατροφή των υπερλιπιδαιμικών ατόμων, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για στεφανιαία καρδιακή νόσο. 

Τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου στην επιδερμίδα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος ως φυσικός μαλακτικός παράγοντας και βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος λόγω της σύστασής του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους της επιδερμίδας και χάρη στο λινολεϊκό οξύ που περιέχει βοηθά ιδιαιτέρως στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμες προσώπου και σώματος σε ποσοστό μέχρι 20%.

Το αμυγδαλέλαιο έχει τιμή σαπωνοποίησης (SAP VALUE) κοντάσε αυτήν του  ελαιολάδου (0,136) και το σαπούνι που προκύπτει, επειδή περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β6 είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του δέρματος όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Χρησιμοποιείται στις συνταγές σε ποσοστό μέχρι 15% και προσδίδει στο σαπούνι πλούσιο και σταθερό αφρό.

Έχει διάρκεια ζωής 9 – 12 μήνες και θεωρείται ελαφρύ λάδι που απορροφάται από την επιδερμίδα σε μεγάλο βαθμό και δεν λαδώνει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η άγρια ποικιλία του αμυγδάλου (πικραμύγδαλο) περιέχει υψηλή περιεκτικότητα τοξικών ουσιών που αν φαγωθούν μετατρέπονται σε υδροκυάνιο, γι’αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη μεταχείριση των καρπών.  Το λάδι από πικραμύγδαλο ΔΕΝ χρησιμοποιείται στα φυσικά καλλυντικά και θεωρείται δηλητηριώδες.

Βιβλιογραφία

  1. Z. Ahmad, The uses and properties of almond oil, Complementary Therapies in Clinical Practice, 16, 2010, 10–12
  2. A. Jahanban Esfahlan, R. Jamei, R.Jahanban Esfahlan, The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products, Food Chemistry, 120, 2010, 349 – 360
  3. M. Musa Ozcan, A. Unver, E. Erkan, D.Arslan, Characteristics of some almond kernel and oils, Scientia Horticulturae, 127, 2011, 330 – 333
  4. http://swiftcraftymonkey.blogspot.gr/search?q=almond+oil
  5. http://www.buzzle.com/articles/almond-oil-soap.html

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014 12:43

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.