Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Σόδες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Καυστική σόδα, μαγειρική σόδα, διττανθρακική σόδα, σόδα πλυντηρίου, ποτάσα…. Παρακάτω θα περιγράψουμε όλα αυτά τα υλικά για να μπορούμε ανάλογα με τι θέλουμε να παρασκευάσουμε να έχουμε και το σωστό υλικό.

Καυστική σόδα : Υδροξείδιο του νατρίου, καυστικό νάτριο, σαπουνόπετρα, γνωστή και ως αλυσίβα, αγγλικά soda lye, sodium hydroxide, είναι μία ανόργανη ένωση με το χημικό τύπο NaOH και μοριακό βάρος 40. Είναι ένα λευκό στερεό και πολύ ισχυρό άλκαλι . Είναι διαλυτό σε νερό, αιθανόλη και μεθανόλη. Είναι υγροσκοπική ουσία και απορροφά εύκολα την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Κατά την αντίδρασή της με το νερό παράγει θερμότητα. Είναι πολύ διαβρωτικό υλικό και αν πέσει σε γυμνό δέρμα προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Φυλάσσεται με πολλή προσοχή σε αεροστεγές πλαστικό δοχείο ή σακί γιατί διαβρώνει το γυαλί. Στη χρήση του απαιτεί μέτρα ατομικής προστασίας όπως γάντια, γυαλιά, ποδιά. Το pH του διαλύματος σε νερό είναι πολύ υψηλό, 14.
Χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες, ως μια ισχυρή χημική βάση για την παρασκευή χαρτοπολτού και χαρτιού, υφάσματα, σαπούνια, απορρυπαντικά και ως καθαριστικό και απολυμαντικό της αποχέτευσης.

Μαγειρική σόδα : Όξινο ανθρακικό νάτριο ή διττανθρακική σόδα (sodium bicarbonate) είναι η χημική ένωση με χημικό τύπο NaHCO3 και μοριακό βάρος 84. Είναι ένα λευκό κρυσταλλικό στερεό και συχνά εμφανίζεται ως λεπτή σκόνη. Έχει ελαφρά αλμυρή, αλκαλική γεύση. Προέρχεται από φυσικό ορυκτό και βρίσκεται διαλυμένο σε πολλές ιαματικές πηγές. Είναι ένα αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθετο τροφίμων. Το συναντάμε συχνά ως μαγειρική σόδα, σόδα φαγητού και baking soda. Διαλύεται σε νερό και το pH του διαλύματος είναι 8.

Σόδα πλυντηρίου : Ανθρακικό νάτριο είναι επίσης γνωστή ως σόδα πλύσεως, έχει χημικό τύπο Na2CO3 , μοριακό βάρος 106 και είναι ένα άλας νατρίου του ανθρακικού οξέος . Υπάρχει πιο συχνά στην επταένυδρη μορφή της η οποία αφυδατώνεται εύκολα για να τη μονοϋδρική μορφή της. Χρησιμοποιείται κυρίως ως αποσκληρυντικό νερού εμποδίζοντας τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου να δεσμευτούν στο απορρυπαντικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει γράσο , λάδι και λεκέδες κρασιού και ως μέσο αφαίρεσης των αλάτων από τις μηχανές του καφέ. Στις βαφές ινών των ρούχων χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικό του χρώματος. To pH διαλύματος σε νερό είναι 10.

Καυστική ποτάσα : Υδροξείδιο του καλίου είναι μια ανόργανη ένωση με χημικό τύπο ΚΟΗ και μοριακό βάρος 56,10. Κοινώς ονομάζεται και καυστική ποτάσα. Είναι μια πολύ ισχυρή βάση όπως και το υδροξείδιο του νατρίου, πολύ υγροσκοπική και διαβρωτική και παράγει πολύ θερμότητα κατά την αντίδρασή του με το νερό. Είναι διαλυτή στο νερό, στη μεθανόλη, αιθανόλη και προπανόλη. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στη χρήση του γιατί προκαλεί σοβαρά εγκαύματα αν πέσει σε γυμνό δέρμα. Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά και την παρασκευή υγρών σαπουνιών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014 12:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.