Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Λάδι Χοχόμπα (jojoba oil)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Λάδι χοχόμπα(jojobaoil)

Το λάδι jojoba είναι το υγρό κερί που παράγεται από τον σπόρο του φυτού Simmondsia
chinensis
της οικογένειας Buxaceae, ενός θάμνου ο οποίος είναι εγγενής στη νότια Καλιφόρνια, στο βορειοδυτικό Μεξικό και γενικά απαντάται σε χώρες με ξηρό και ζεστό κλίμα.

Οι σπόροι του φυτού περιέχουν 45 – 55% έλαιο το οποίο ανεπεξέργαστο είναι ένα διαυγές χρυσό υγρό σε θερμοκρασία δωματίου με ελαφρά οσμή καρυδιού ενώ το εξευγενισμένο λάδι jojoba είναι άχρωμο και άοσμο. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής συγκριτικά με άλλα φυτικά έλαια όπως το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού και δεν οξειδώνεται εύκολα εν μέρει λόγω της χημικής φύσης του και εν μέρει λόγω της παρουσίας φυσικών αντιοξειδωτικών (τοκοφερόλες). Είναι σχεδόν μοναδικό μεταξύ των άλλων σπορέλαιων καθώς αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου (97%) από εστέρες λιπαρών οξέων μακριάς αλυσίδας και από λιπαρές αλκοόλες μακριάς αλυσίδας. Το υπόλοιπο είναι κυρίως ελεύθερα οξέα και ελεύθερες αλκοόλες με λίγα ή καθόλου τριγλυκερίδια, κύριο συστατικό των σπορέλαιων.

Το συγκεκριμένο λάδι χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του λίπους φάλαινας και των παραγώγων του από το 1971 οπότε και απαγορεύτηκε η χρήση και το εμπόριο λίπους φαλαινών στις ΗΠΑ για χρήση στον τομέα των καλλυντικών και σε άλλες βιομηχανίες. Είναι μια καλή καλλυντική βάση και χρησιμοποιείται σε κρέμες, λοσιόν ή ως λάδι για την αντιμετώπιση της ακμής, της ψωρίασης και του εκζέματος. Καταπραΰνει από ηλιακά εγκαύματα και επουλώνει σκασμένα από το κρύο χέρια. Καταστέλλει την παραγωγή σμήγματος και δεν υποστηρίζει τη μικροβιακή ανάπτυξη στο δέρμα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους τύπους επιδερμίδας.

Το λάδι jojoba είναι βρώσιμο, αλλά χωρίς θερμίδες και μη εύπεπτο. Έχει διερευνηθεί ως ένα φθηνό, βιώσιμο καύσιμο που μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο για το πετρέλαιο ντίζελ.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Jojoba_oil
  2. Jaime Wisniak, Potential uses of jojoba oil and meal - a review, Industrial Crops and Products 3, 1994, 43 – 68
  3. Gunstone, Frank D., Jojoba Oil, Endeavour, New Series, vol. 14, No. 1, 1990
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014 12:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.