Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Γ- λινολενικό οξύ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Γ- λινολενικό οξύ

Λινολενικό οξύ (GLA) είναι ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των ωμέγα – 6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, αποτελεί ενδιάμεσο προϊόν στη βιομετατροπή του λινελαϊκού οξέος προς αραχιδονικό οξύ. Η επίσημη ονομασία του είναι cis-6,9,12-οκταδεκατριενοϊκό οξύ και μπορεί επίσης να οριστεί ως 18:03 (n-6).

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του λινελαϊκό ή λινολενικό οξύ τα οποία αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής και λαμβάνονται από φυτικές πηγές ή συμπληρώματα διατροφής. Η έλλειψή του από τη διατροφή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη ανωμαλιών όπως το ατοπικό έκζεμα, η διαβητική νευροπάθεια, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και για διάφορες καρδιαγγειακών, αναπαραγωγικές και αυτοάνοσες διαταραχές. Η θεραπευτική του αξία έχει αποδειχθεί στην θεραπεία αυτών και άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος,
λοιμώξεις που οφείλονται σε ιούς, οστεοπόρωση.

Οι πιο συνηθισμένες πηγές του γ-λινολενικού οξέος είναι τα σπορέλαια
μερικές οικογένειες φυτών, το λάδι νυχτολούλουδου, βοράγου και φραγκοστάφυλου. Η περιεκτικότητα του οξέος αυτού πλησιάζει το 25%.

Η χρήση του σε καλλυντικές κατασκευές ενισχύει την υγιή ανάπτυξη του δέρματος και δρα ως αντιφλεγμονώδες.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma-Linolenic_acid
  2. F D Gunstone, Scottish Crop Research Institute, Invergowrie, Dundee, UK, Gamma-linolenic Acid, Copyright 2003, Elsevier Science Ltd.
  3. J.LÓPEZ-MARTÍNEZ, PABLO CAMPRA-MADRID, JOSÉ LUIS GUIL-GUERRERO, Linolenic Acid Enrichment from Borago officinalis and Echium fastuosum Seed Oils and Fatty Acids by Low Temperature Crystallization, Journal of Bioscience and Bioengineering, Vol. 97, 2004, No. 5, 294–298
  4. http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/gamma-linolenic-acid-gla

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Απρίλιος 2014 12:50

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.