Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: AHA

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

AHA

Τα α-υδρόξυ οξέα, ή άλφα υδρόξυ οξέα (ΑΗΑ), είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων που αποτελούνται από ένα καρβοξυλικό οξύ υποκατεστημένο με μία ομάδα υδροξυλίου επί του γειτονικού άνθρακα.

Είναι μη τοξικά και απαντώνται φυσικά στα φυτά και τα ζώα. Είναι χρήσιμα δομικά στοιχεία στην οργανική σύνθεση και παρακάτω θα δούμε ποια είναι αυτά.

Γλυκολικό οξύ – glycolic acid: είναι το μικρότερο μόριο αυτής της κατηγορίας ενώσεων και βρίσκεται στο ζαχαροκάλαμο.

Γαλακτικό οξύ – lactic acid: βρίσκεται το ξυνόγαλα και στο χυμό της ντομάτας και πάνω στο δέρμα μας ως μεταβολίτης υδρογονανθράκων.

Μηλικό οξύ – malic acid: το συναντάμε στα μήλα και πάνω στο δέρμα μας ως μεταβολίτη υδρογονανθράκων.

Τρυγικό οξύ – tartaric acid: υπάρχει στα σταφύλια και πάνω στο δέρμα μας ως μεταβολίτης υδρογονανθράκων. Επίσης, λαμβάνεται ως παραπροϊόν κατά την οινοποιία.

Κιτρικό οξύ  - citric acid: βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και στον ανανά και πάνω στο δέρμα μας ως μεταβολίτης υδρογονανθράκων.

Αμυγδαλικό οξύ – mandelic acid: αρχική πρώτη ύλη είναι το πικραμύγδαλο και έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισηπτικό του ουροποιητικού.

Πυροσταφυλικό οξύ – pyruvic acid: βρίσκεται πάνω στο δέρμα μας ως μεταβολίτης υδρογονανθράκων.

Ασκορβικό οξύ – ascorbic acid: η γνωστή βιταμίνη C που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή και στα φύλλα του τσαγιού. Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ ευδιάλυτα στο νερό και ανάλογα με τη συγκέντρωση που βρίσκονται διαλυμένα επηρεάζεται και το pH του διαλύματος.

Λόγω της φύσης τους ως οξέα μπορεί να προκαλέσουν ήπιο ως μέτριο ερεθισμό και συστήνεται η εφαρμογή τους να μην ξεπερνά τους 6 μήνες και να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό.  

Ο μηχανισμός δράσης τους είναι να διαταράζουν την ένωση μεταξύ των κυττάρων με αποτέλεσμα την αποκόλληση της κεράτινης στιβάδας και την απολέπιση αυτής μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την εφαρμογή τους. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής, της ιχθύασης και της φωτογήρανσης.

Διαφέρουν από τα β-υδρόξυ οξέα ως προς τη δομή και ότι τα α-υδρόξυ οξέα είναι διαλυτά στο νερό ενώ τα β-υδρόξυ οξέα είναι διαλυτά στο λάδι (λιπόφιλα). Κυριότερο β-υδρόξυ οξύ όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το σαλικιλικό οξύ. 

 

Βιβλιογραφία

  1. Xiao Wang, A theory for the mechanism of action of the a-hydroxy acids applied to the skin, Medical Hypotheses (1999) 53(5), 380–382
  2. E. J. VAN SCOTT, C. M. DITRE, R. J. YU, Clinics in Dermatology, 1996,14, 217 – 226
  3. WILMA F. BERGFELD, Cosmetic use of alpha-hydroxy acids, Cleveland Clinic Journal of Medicine, 1997, 64 (6), 327 – 329
  4. Van Scott EJ, Yu RI. Hyperkemtinization, corneocyte cohesion and alpha hydroxy acids. Journal of the American Academy of Dermatology, 1984;11:867-79.
  5. http://dermatology.about.com/cs/skincareproducts/a/aha_2.htm

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιούνιος 2015 21:35
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Κιτρικό οξύ »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.