Πώληση χειροποίητων καλλυντικών: Τι πρέπει να σκεφτεί κανείς πριν αρχίσει να πουλά τις χειροποίητες κατασκευές του.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)

Τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα γνωρίζει πολύ μεγάλη αύξηση των χειροποίητων κατασκευών ειδικότερα σαπουνιού και φυτικών καλλυντικών. Η οικονομική κρίση και η μεγάλη ανεργία πρωτίστως, αλλά και η ευκολία πρόσβασης σε πρώτες ύλες και τεχνογνωσία, οδήγησε πολλούς Έλληνες κάθε ηλικίας να ασχοληθούν με την δημιουργία σαπουνιών και καλλυντικών και να αγαπήσουν πραγματικά αυτού του είδους την ενασχόληση, βλέποντας μάλιστα σε αυτήν, την προοπτική μιας πλήρους επαγγελματικής απασχόλησης και αποκατάστασης.

Στο εργαστήριό μας στο Μοσχάτο συναντάμε καθημερινά αυτούς τους ανθρώπους που γεμάτοι μεράκι και κέφι για δουλειά έρχονται να μας συμβουλευτούν για το πως πρέπει να προχωρήσουν ώστε να μπορέσουν νομότυπα και σωστά να προμηθεύσουν στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα τους.

Στις συζητήσεις μας αυτές μιλάμε για όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν ώστε η παραγωγή αλλά και η διακίνηση του καλλυντικού προϊόντος να είναι σύμφωνη με τους νόμους αλλά και πως, τεχνικά και θεωρητικά, μπορεί ένα τέτοιο χειροποίητο προϊόν να ξεχωρίσει από την πληθώρα των συναφών εμπορικών κατασκευών.

Στο κείμενο αυτό θα ήθελα να συνοψίσω το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών με τους φίλους μας, εν είδει ερωταπαντήσεων,αλλά και τα συμπεράσματα που η ίδια έχω βγάλει από την προσωπική μου πορεία τα τελευταία χρόνια, και να υπογραμμίσω κάποια πολύ βασικά σημεία σκέψης που πρέπει κανείς να έχει κατά νου πριν καταπιαστεί με την πώληση των προϊόντων του.

1)Δεν έχω ξαναφτιάξει ποτέ σαπούνι ή καλλυντικό, αλλά με έχει ενθουσιάσει η ιδέα και θέλω να το επιχειρήσω ώστε να αρχίσω να πουλάω τα προϊόντα μου άμεσα. Αρκεί να διαβάσω τις σημειώσεις που δίνετε, τις συνταγές και τα άρθρα σας ή να μελετήσω στο διαδίκτυο;
Για κάποιον που δεν έχει φτιάξει ποτέ του μια τέτοια χειροποίητη κατασκευή και έχει μόνο θεωρητικό υπόβαθρο, είναι ουσιαστικά σα να μην γνωρίζει τίποτα. Η διαφορά από την θεωρία στην πράξη είναι μεγάλη κι αυτό γιατί όταν ξεκινάμε τα πειράματα για την δημιουργία ενός καλλυντικού, έρχονται χίλιοι δυο παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν οτιδήποτε κι αν γράφει ένα βιβλίο ή ένα συνταγολόγιο, π.χ. η ποιότητα των υλικών, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η χρήση των σωστών εργαλείων κλπ. Χωρίς πείραμα δεν γίνεται τίποτα!  Και για να φτάσεις να πουλάς τα καλλυντικά που φτιάχνεις, δεν αρκεί ένα πείραμα μόνο, αλλά δεκάδες πειράματα για να καταλήξεις στην συνταγή εκείνη που θα είναι το Νο. 1 και θα μπορέσει να βγει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, χωρίς λάθη, χωρίς εκπλήξεις και ίδια κάθε φορά.

2)Φτιάχνω κατά γράμμα τις συνταγές που βρίσκω στην ιστοσελίδα σας αλλά και τις συνταγές από τα σεμινάριά σας χωρίς να αλλάξω κανένα συστατικό. Αυτά τα καλλυντικά δεν είναι απόλυτα ασφαλή και σωστά ώστε να βγουν προς πώληση;
Η απάντηση είναι οχι! Ναι μεν, είναι ασφαλή και σωστά για να χρησιμοποιηθούν από εσάς τους ίδιους στο σπίτι γιατί εμείς έχουμε τεστάρει τα υλικά, το ΡΗ των τελικών κατασκευών, το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσουμε τις συνταγές μας, όχι όμως για να διατεθούν στο ευρύ κοινό χωρίς προηγουμένως να έχουν ελεγχθεί στην τελική τους μορφή όπως προκύπτει από τα δικά σας χέρια. Πάντα σας τονίζω στα μαθήματα των καλλυντικών πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ίδια συνταγή όταν την φτιάχνουμε μαζί στο εργαστήριο από όταν θα την φτιάξετε εσείς στο σπίτι ή στο δικό σας εργαστήριο. Οι λόγοι είναι πολλοι:
-Διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από περιοχή σε περιοχή: Τα νότια προάστια της Αθήνας για παράδειγμα έχουν πολύ περισσότερη  υγρασία από ότι τα βόρεια, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την σύσταση μιας ενυδατικής κρέμας.
- Διαφορετικό μικροβιολογικό φορτίο: Κάθε χώρος φέρει και τα μικρόβιά του. Είναι αδύνατον να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες στο εργαστήριο και στο σπίτι σας. Στο σπίτι μπορεί να έχετε και τα κατοικίδια που κάνουν την βολτούλα τους στον χώρο που δουλεύετε, αλλά κι αν ακόμα τα απομονώνετε, τα μικρόβιά τους παραμονεύουν.
-Διαφορετική εκτέλεση της συνταγής: Αυτό είναι και το πιο συχνό φαινόμενο. Αλλιώς θα φτιάξουμε την συνταγή στο εργαστήριο μαζί, αλλιώς θα την εκτελέσετε εσείς μετά στο σπίτι, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Η συνταγή πρέπει να συμβαδίζει με την προσωπική σας τεχνική γι’αυτό και δύο χειροποίητα προϊόντα σπάνια είναι ακριβώς τα ίδια!
- Διαφορετικά υλικά: Όσο κι αν μας χαροποιεί και μας τιμά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψωνίζετε από το Orestis Craft Center, ωστόσο η αγορά είναι ελεύθερη και φυσικά θα προμηθευτείτε κάποια στιγμή τα υλικά σας και από άλλα καταστήματα ή από το διαδίκτυο. Διαφορετικής ποιότητας πρώτες ύλες, σημαίνει και διαφορετικό τελικό προϊόν.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως για να μπορέσετε με ασφάλεια και σιγουριά να δώσετε στο ευρύ κοινό τα προϊόντα σας πρέπει οπωσδήποτε προηγουμένως να τα περάσετε από έλεγχο. Αυτός μπορεί να είναι ένας πρώτος μικροβιολογικός έλεγχος ή η λεγόμενη Εκτίμηση Ασφαλείας (Safety Assessment) για την οποία έχουμε μιλήσει εκτενώς στον Πρακτικό Οδηγό για τη Νομότυπη Παραγωγή και Κυκλοφορία των Καλλυντικών Προϊόντων. Μόνο έτσι θα έχετε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα καλλυντικά σας είναι καθαρά και δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στον καταναλωτή.

3)Ασχολούμαι εδώ και μερικούς μήνες με τα χειροποίητα σαπούνια και καλλυντικά και θα ήθελα να ξεκινήσω να τα πουλάω. Μπορώ;
Το να μάθει κανείς να παρασκευάζει πραγματικά ωραία και αποτελεσματικά προϊόντα είτε αυτά είναι καλλυντικά περιποίησης και καθαρισμού είτε οποιοδήποτε άλλο προϊον στην ουσία, είναι κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο. Είναι σχεδόν αδύνατον και μη-ρεαλιστικό να πούμε ότι μέσα σε λίγους μήνες ενασχόλησης μπορεί κανείς να είναι έτοιμος για να προσφέρει το προϊόν του στο ευρύ κοινό. Όπως έχω πει πολλές φορές, όταν για παράδειγμα φτιάχνεις από την αρχή μια κρέμα σώματος, πρέπει να διαλέξεις τα σωστά υλικά (λάδια, βούτυρα, ανθόνερα, γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, ενεργά συστατικά κλπ), να διαπιστώσεις εάν αυτός ο συνδυασμός είναι τεχνικά δόκιμος (με το πείραμα, πείραμα, πείραμα!), να δείς σε βάθος τουλάχιστον 10-12 μηνών εάν η κρέμα σου παραμένει σταθερή σαν υφή, δεν έχει κόψει, εάν τα αιθέρια έλαια και το άρωμα που χρησιμοποίησες είναι το κατάλληλο και δεν έχει χρωματίσει ή κόψει την κρέμα, και φυσικά εάν πράγματι προσφέρει στην επιδερμίδα αυτά που υπόσχεται (π.χ. ενυδάτωση). Αυτά όλα χρειάζονται χρόνο. Όπως όλες οι τέχνες, έτσι και η τέχνη της κοσμητολογίας και της σαπωνοποιίας χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει σωστούς καρπούς, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον εαυτό μας μέσα σε λίγους μήνες να έχουμε τελειοποιηθεί ως τεχνίτες ώστε να μπορέσουμε να πουλάμε! Προσωπικά, μου πήρε 3 ολόκληρα χρόνια πριν δώσω σε κάποιον μια κρέμα μου! Είχα περάσει από δεκάδες αποτυχίες, λανθασμένες φόρμουλες, χρήση ακατάλληλων υλικών και βιαστικών κινήσεων μέχρι να καταλήξω στις συνταγές που σας δίνω που είναι και αυτές που η ίδια χρησιμοποιώ. Ας έχουμε λοιπόν υπομονή, χρόνο για πολλά πειράματα, διάβασμα και παρατήρηση!

4)Μου αρέσει πολύ η δημιουργία χειροποίητων καλλυντικών και ασχολούμαι ήδη αρκετά χρόνια με αυτό, διαβάζοντας, κάνοντας πειράματα και χρησιμοποιόντας διαφορετικά υλικά. Θα ήθελα να αρχίσω να εκμεταλλεύομαι εμπορικά τις δημιουργίες μου αλλά φοβάμαι μήπως χάσω την χαρά της δημιουργίας όταν αρχίσω να απευθύνομαι στο καταναλωτικό κοινό.
Μια εύλογη απορία που μας έχει απασχολήσει πολύ και εμάς. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όταν φτιάχνεις κάτι για το κέφι σου και για να προσφέρεις κάτι όμορφο στην οικογένεια και τους φίλους σου από το να φτιάχνεις κάτι σε μεγάλη κλίμακα για έναν απρόσωπο πελάτη που συχνά θα παραπονιέται, θα είναι απαιτητικός ή ανικανοποίητος, όταν θα πρέπει να είσαι ακριβής και συνεπείς σε προθεσμίες, όταν θα πρέπει το προϊόν σου να περάσει από τις δεκάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ή όταν θα πρέπει να κλέβεις χρόνο από τα πειράματα για να τρέξεις στον λογιστή/στον ΕΟΦ κλπ κλπ.
Εδώ πρέπει κανείς να σκεφτεί σοβαρά πως ακριβώς θέλει να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της δημιουργίας του και να υπολογίσει τα δεδομένα πέρα και εκτός από το όποιο οικονομικό κέρδος. Είστε έτοιμοι να κάνετε αυτήν την κίνηση με όλες τις σχετικές συνέπειες; Μήπως θα πρέπει να μελετήσετε και τις άλλες διαθέσιμες λύσεις όπως για παράδειγμα να αναθέσετε σε κάποιον άλλον την παραγωγή των προϊόντων και την σχετική διαδικασία αδειοδότησης (εταιρίες παραγωγής φασόν-καλλυντικών για τρίτους) και εσείς να συνεχίσετε την μελέτη και τα πειράματα στο εργαστηριό σας;

Σε κάθε περίπτωση, σε όποια κατηγορία δημιουργών κι αν ανήκει κανείς, σε ότι αφορά την πώληση των προϊόντων του πρέπει απαραιτήτως να ακολουθήσει κάποια βήματα και συγκεκριμένες ενέργειες.

-          Μελέτη/συνεχής ενημέρωση, κατανόηση της λειτουργίας των υλικών και της δομής των συνταγών

-          Συνεχές πείραμα και παρατήρηση της εξέλιξης του τελικού προϊόντος

-          Δοκιμές σε διαφορετικές συνθήκες, σε διαφορετικούς ανθρώπους

-          Έλεγχος της ασφάλειας του τελικού προϊόντος

-          Τήρηση των διατυπώσεων της νομοθεσίας για τη νόμιμη δυνατότητα άδειας παραγωγής καλλυντικών

-          Τήρηση των φορολογικών διατάξεων για την πώληση των νομίμως παραχθέντων καλλυντικών (αυτό αφορά οποιαδήποτε μορφή πώλησης είτε online με  e shop , είτε σε φυσικό κατάστημα, είτε σε παζάρια/εκθέσεις κλπ)

-          Σωστή αναγραφή των ετικετών του τελικού προϊόντος & επιλογή της κατάλληλης συσκευασίας

Αυτές είναι οι σκέψεις μου και τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που έχω κάνει τα χρόνια αυτά που ασχολούμαι με τις χειροποίητες κατασκευές και τα συμπεράσματα που έχω βγάλει συνομιλόντας με πελάτες, συνεργάτες και φίλους.

Εύχομαι από καρδιάς να σας βοηθήσουν να πάρετε την σωστή απόφαση για το πως θέλετε να διαχειριστείτε την τέχνη σας, πως να έχετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τις δημιουργίες σας και πως μπορείτε χωρίς να κινδυνεύετε εσείς και οι τελικοί χρήστες των καλλυντικών σας να μοιραστείτε τα χειροποίητα προϊόντα σας.

Καλή τύχη και παραμένω πάντα στην διάθεσή σας είτε μέσω συνάντησης, είτε δια τηλεφώνου, email, skype για να σας βοηθήσω όσο μπορώ σε απορίες, ιδέες και οτιδήποτε άλλο σας προβληματίζει σχετικά με τα χειροποίητα καλλυντικά!!

Λίλυ Φράγκου

 

Η συμβουλή του Ορέστη από την επιχειρηματική πλευρά

 

Ο κίνδυνος της ελλειπούς προετοιμασίας στο ξεκίνημα επιχειρηματικής δραστηριότητας

Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας: Όσοι επιθυμούν γρήγορη εκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκουν εύκολα πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, του Facebook, YouTube και αποκτούν λανθασμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης. Η έλλειψη σωστού προγραμματισμού και η προχειρότητα οδηγούν σε αυξημένους κινδύνους με αποτέλεσμα:

  • Προιόντα μέτριας ποιότητας λόγω ανεπαρκούς εξέλιξης
  • Κινδύνους από έλλειψη νόμιμης εταιρικής οργάνωσης
  • Οικονομικό ρίσκο από κακή εκτίμηση περιθωρίου κέρδους και ανταγωνισμού
  • Απόρριψη από τους καταναλωτές η τους χονδρεμπόρους

Σαν εταιρία που προωθεί τις δραστηριότητες χειροποίητων καλλυντικών  θέλουμε να συστήσουμε σε επίδοξους νέους επαγγελματίες να ασχοληθούν πολύ σοβαρά, να αφιερώσουν χρόνο και δουλειά στην προετοιμασία, να φτιάξουν λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο. Η εκπαίδευση στην κατασκευή είναι μόνο το πρώτο κεφάλαιο σε ένα διήγημα. Πρέπει να βρείτε την σωστή θέση στην αγορά και ποιά πελατεία θα στοχεύσετε. Σκεφτείτε ένα εμπορικό σήμα, μιλήστε με λογιστή και δικηγόρο για την σχετική νομοθεσία. Προσεκτικά επιλέξτε στις συνταγές των προιόντων σας, δοκιμάστε τις εξονυχιστικά, προσδιορίστε την στρατηγική πωλήσεων, κοστολογήστε, διερευνήστε την συσκευασία, παρουσίαση, συνεργαστείτε με λογιστή και δικηγόρο, κατοχυρώστε το σήμα σας. Υπολογείστε ένα ελάχιστο χρόνο 9 μηνών ως και 2 ετών. Και επενδύστε σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, θα είναι ο οδικός σας χάρτης.

Ορέστης Καμπάνης

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2015 14:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.