Αρωματικά Κεριά σε ποτήρια με 100% φυσικά υλικά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Αρωματικά Κεριά με 100% φυσικά υλικά σε ποτήρια

Από τον Ορέστη Καμπάνη

 

Πρόσφατα με προτροπή της καλής φίλης Nata Zacharova δοκίμασα να φτιάξω κεριά από 100% φυσικά υλικά.

Διάλεξα λοιπόν κερί από μαλακή σόγια, φυσικά αιθέρια έλαια και φυσικές χρωστικές.

Το κερί σόγιας από σογιέλαιο είναι εύκολο στην χρήση, καίγεται χωρίς μαύρο καπνό και θεωρείται πιο υγιεινό σε σύγκριση με την παραφίνη. Η μαλακή σόγια λιώνει στους 50 βαθμούς, είναι κατάλληλη για γέμισμα ποτηριών και είναι πολύ δημοφιλής στην Βόρεια Ευρώπη.

Θα σας περιγράψω 3 συνδυασμούς αρωμάτων και χρωμάτων:

Για αρώματα διάλεξα αντίστοιχα φασκόμηλο, κανέλα, και ένα συνδυασμό βέτιβερ και πεύκο σε αναλογία 1 προς 2, που έχει άρωμα καπνού. Ποσοστό 2-5%, δηλαδή 1-2 κουταλιές γλυκού.

Ο χρωματισμός έχει ενδιαφέρον γιατί χρειαζόμαστε χρωστικές φυσικές και ταυτόχρονα διαλυτές σε κερί σόγιας που είναι λάδι ενώ οι περισσότερες φυσικές χρωστικές είναι διαλυτές σε νερό.

Για πράσινο χρώμα σε συνδυασμό με το φασκόμηλο διάλεξα χλωροφύλλη που είναι η χρωστική των πράσινων φυτών και υπάρχει σε μορφή κατάλληλη για λάδι.

Για ρόζ σε συνδυασμό με κανέλα διάλεξα την αλκάνα, μια ρίζα που όταν εμποτιστεί με λάδι (ή λιωμένο κερί σόγιας στην περίπτωσή μας) δίνει ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα. Η μέθοδος εμποτισμού είναι απλή, βάζω 2 κουταλιές αλκάνα σε ένα φίλτρο καφέ, το κλείνω με συνδετήρες και το βουτάω σε λιωμένη σόγια (150γρ) στους 70 βαθμούς για 2-3 ώρες, μετά αφαιρώ το φίλτρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άλλη μια φορά.

Για κίτρινο σε συνδυασμό με βέτιβερ και πεύκο χρησιμοποίησα κίτρινο παρθένο φοινικέλαιο, ένα έντονα χρωματισμένο λάδι που προέρχεται από την Νότιο Αφρική, το πρόσθεσα σε ποσοστό 5% στην λιωμένη σόγια.

Διαδικασία: Λιώνω 150γρ κερί σόγιαςσε φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή να μην υπερθερμανθεί) προσθέτω την χρωστική 20 σταγόνες χλωροφύλλη, μια κουταλιά φοινικέλαιο κίτρινο η αλκάνα σε φίλτρο του καφέ, ανακατεύω και αφήνω να κρυώσει στους 50 βαθμούς, προσθέτω το αιθέριο έλαιο και το αδειάζω στο ποτήρι στο οποίο έχω τοποθετήσει ένα φυτίλι με βάση ECO 4. Περιμένω 1 ώρα να σκληρύνει και είναι έτοιμο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016 15:33

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.