Φθινοπωρινό αφιέρωμα: Σύκο! Σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το φθινόπωρο ξεκινά με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο υπέροχο Σύκο και περιλαμβάνει 5 διαφορετικές συνταγές από όλες τις χειροτεχνίες του Orestis Craft Center!


Στόχος μας να αποτυπώσουμε τις μοναδικές αποχρώσεις του φρούτου αλλά και να δούμε πως μπορούμε να ενσωματώσουμε τα υλικά που αυτό μας δίνει όπως το εκχύλισμα αλλά και οι αρωματικές ουσίες.

Δημιουργία πρώτη λοιπόν! Σαπούνι ψυχρής μεθόδου "Σύκο"

 

Υλικά για 1 κιλό σαπούνι

100γρ λάδι ελαιοκράμβης

200γρ ηλιέλαιο

200γρ λάδι καρύδας

150γρ φοινικέλαιο

50γρ ριζέλαιο

 

103γρ καυστική σόδα

257γρ απιονισμένο νερό

 

15ml άρωμα Σύκο

4κ.γ. φλούδα αποξηραμένου λεμονιού σε τρίμμα

*προαιρετικά 2κ.γ. βόρακας μέσα στο διάλυμα σόδας

 

1/4κ.γ crème de la crème mica διαλυμένη σε 1/2κ.γ αμυγδαλέλαιο

1/4κ.γ pistaccio mica διαλυμένη σε 1/2κ.γ αμυγδαλέλαιο

1/4κ.γ. Bordeaux mica διαλυμένη σε 1κ.γ. υγρή φυτική γλυκερίνη και 1/4κ.γ. κόκκινο νερού (από το μίγμα αυτό χρησιμοποιούμε 3/4κ.γ. για να χρωματίσουμε το ένα μέρος του σαπουνιού μας)

 

Διαδικασία

Ζυγίζουμε και διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό. Αφήνουμε τη θερμοκρασία να πέσει στους 30-35οC. Λιώνουμε τα λάδια μας και όταν είναι και αυτά στους 30-35οC, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας και ανακατεύουμε μέχρι να επιτύχουμε το trace. Χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και χρωματίζουμε με τις τρεις ξεχωριστές αποχρώσεις. Προσθέτουμε και το άρωμα και ανακατεύουμε καλά. Στο μέρος με το κόκκινο χρώμα ρίχνουμε και το τρίμμα από το λεμόνι. Ρίχνουμε σε κυλινδρικό καλούπι διαδοχικά τα χρώματα και κάνουμε το σχέδιο που μας αρέσει. Για καλούπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σωλήνας PVC αρκεί να βάλουμε στην μέσα μεριά του λαδόκολλα και να προσθέσουμε βόρακα στο διάλυμα της σόδας.

Αφήνουμε στο καλούπι για 24 ώρες, κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει 1 μήνα πριν τη χρήση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 08:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.