Ο Κόσμος της Χημείας επιστρέφει: Ενεργός Άνθρακας. Ένας πολύτιμος σύμμαχος.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Ο Κόσμος της Χημείας επιστρέφει δυναμικά με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον ενεργό άνθρακα. Το υλικό εκείνο που όχι μόνο δίνει ένα ωραίο μαύρο χρώμα στα σαπούνια σας, αλλά χάρη στις καθαριστικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες ευεργετεί ουσιαστικά το δέρμα και όλον τον οργανισμό.

Γράφει η Δήμητρα Τσερκάκη

 

Ενεργός άνθρακας: Η Χημεία πίσω από το υλικό

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα ιδιαίτερα πορώδες, άμορφο στερεό το οποίο συνήθως παρασκευάζεται σε μορφή μικρών σφαιριδίων ή σκόνης. Ο ενεργός άνθρακας έχει την ικανότητα να προσροφά στην επιφάνειά του μικρομοριακές οργανικές ουσίες (που προέρχονται από την αποσύνθεση οργανικών ουσιών), πάσης φύσεως οσμές (που προέρχονται από αέρια ή και την αποσύνθεση οργανικών ουσιών), αέρια, χλώριο και ποικίλες ακόμη ουσίες.

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα παράγωγο άνθρακα που παράγεται από ανθρακούχα υλικά όπως κελύφη, φλοιό καρύδας, τύρφη, ξύλο, κοκοφοίνικα, λιγνίτη, κάρβουνο, υπολείμματα βαμβακιού, ελαιοκράμβη. Παράγεται με φυσική ή χημική ενεργοποίηση. Στην πρώτη, η πρώτη ύλη μετατρέπεται σε ενεργό άνθρακα με ανθρακοποίηση ή οξείδωση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (600 – 1200οC). Στη δεύτερη, η πρώτη ύλη εμποτίζεται με κάποιο ισχυρό οξύ (φωσφορικό οξύ) ή ισχυρή βάση (υδροξείδιο του καλίου) και στη συνέχεια υφίσταται ανθρακοποίηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (450 – 900οC).

Ενεργός άνθρακας: Το υλικό στην πράξη

Ο ενεργός άνθρακας που διαθέτουμε στο κατάστημα έχει σαν πρώτη ύλη το μπαμπού. Το μπαμπού είναι ένα είδος του χόρτου, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι είναι δέντρο. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ξυλώδες φυτό στον κόσμο και όταν κόβονται τα κοτσάνια, θα αναγεννηθούν από την υπάρχουσα ρίζα. Αυτό κάνει το μπαμπού μια πολύ βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή για την παραγωγή ενεργού άνθρακα.

Χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος διότι :

  • Απορροφά ανόργανα άλατα, τοξίνες, ακαθαρσίες και άλλες επιβλαβείς ουσίες από το δέρμα, αφήνοντάς το ισχυρότερο και υγιέστερο.
  • Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και κάνει απολέπιση.
  • Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ακμής, του εκζέματος και της ψωρίασης διότι καθαρίζει σε βάθος τους πόρους και σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις παθήσεις.
  • Περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο και αναζωογονεί το δέρμα μέσα στο μπάνιο.

Πέρα από τα καλλυντικά έχει και άλλες εφαρμογές :

  • Ο ενεργός άνθρακας απορροφά την υγρασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους όπως ντουλάπες, αποθήκες κλπ. για να ξηράνει το αέρα και να μην εμφανίζεται μούχλα.
  • Απορροφά τις οσμές από όλο το σπίτι και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων. Χρησιμοποιήστε τον ενεργό άνθρακα στην κουζίνα, στο μπάνιο, σε υπόγεια ή γκαράζ.

Στο σαπούνι δίνει μια σκούρα γκρι προς μαύρη απόχρωση και μπορεί να συνδυαστεί με τα αιθέρια έλαια άρκευθος, κυπαρίσσι και πεύκο. Χρησιμοποιείται όπως οποιαδήποτε άλλη χρωστική σε σκόνη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.