Σαπούνι ψυχρής μεθόδου με την τεχνική Secret Swirl

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Secret swirl από τη μοναδική Auntie Clara

Το σαπούνι αυτό είναι εμπνευσμένο από την δουλειά της εξαιρετικής Auntie Clara από τη Νότιο Αφρική. Πρώτη εκείνη μας εισήγαγε στην τεχνική της μείωσης του νερού στο σαπούνι της ψυχρής μεθόδου για να αποτυπωθεί ένα...μυστικό σχέδιο!

Ας δούμε πως γίνεται!

Επίπεδο προχωρημένο

 

Υλικά για 2 κιλά σαπούνι

400 γρ λάδι καρύδας

400 γρ ελαιόλαδο

100 γρ ριζέλαιο

200 γρ λάδι αβοκάντο

300 γρ βούτυρο κακάο

20 ml άρωμα λεμόνι soap

20 ml γαλακτικό νάτριο

204 γρ καυστική σόδα

Δημιουργούμε 3 ξεχωριστά διαλύματα:

Α’ : 68γρ καυστικής σόδας και 86γρ απιονισμένο νερό

Β’ : 68γρ καυστικής σόδας και 156γρ απιονισμένο νερό

Α’ : 68γρ καυστικής σόδας και 86γρ απιονισμένο νερό

Εκτέλεση

Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε 2 διαχωριστικά από σκληρό χαρτόνι ή πλαστικό τα οποία θα τοποθετηθούν κατά μήκος του καλουπιού μας. Τα στηρίζουμε καλά.

Προετοιμάζουμε τα τρία διαλύματα της σόδας και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προσθέτουμε στο καθένα την αντίστοιχη ποσότητα από το γαλακτικό νάτριο.

Ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής. Αφήνουμε φτάσουν στους 30 βαθμούς.

Ρίχνουμε το άρωμα μέσα στα λάδια. Χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και στη συνέχεια ρίχνουμε στο κάθε ένα το αντίστοιχο διάλυμα καυστικής σόδας. Ανακατεύουμε με τη ράβδο μέχρι να επιτύχουμε ελαφρύ trace.

Με προσοχή χυτεύουμε στη μέση τη μάζα στην οποία προσθέσαμε το διάλυμα Β και στις άκρες προσθέτουμε τις μάζες από τα διαλύματα Α. Συμπληρώνουμε μέχρι να γεμίσει το καλούπι μας με λίγη ποσότητα κάθε φορά ώστε να μην μετακινούνται τα διαχωριστικά.

Όταν έχουμε ρίξει όλη την ποσότητα αφαιρούμε με προσοχή και με μία κίνηση προς τα πάνω τα διαχωριστικά.

Έπειτα με ένα ξυλάκι κάνουμε τις παρακάτω δύο κινήσεις σε όλο το μήκος του καλουπιού μας.

foto 1    +     foto 2

 

Τέλος, ψεκάζουμε με λοσιόν οινοπνεύματος. Το σαπούνι θέλουμε να ζεσταθεί αρκετά οπότε το τοποθετούμε στο φούρνο στους 60 βαθμούς για μία ώρα. Έπειτα, κλείνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε από το καλούπι, κόβουμε σε κομμάτια και έπειτα κόβουμε κάθε κομμάτι και οριζόντια. Το σχέδιο θα εμφανιστεί στο εσωτερικό κάθε κομματιού.

Αφήνουμε το σαπούνι να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλή επιτυχία!

Εκτέλεση συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.