Πάσχα στο χωρίο! Ένα σαπούνι ψυχρής μεθόδου που μας ταξιδεύει στην Ελληνική ύπαιθρο!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το Πάσχα έρχεται σε λίγες μέρες και τι καλύτερο από ένα σαπούνι ψυχρής μεθόδου εμπνευσμένο από τη Λαμπρή και την ελληνική ύπαιθρο

Το σαπούνι αυτό περιέχει μίγμα αιθερίων ελαίων με αποσμητική δράση και τρίμμα από τσόφλι αμυγδάλου. Μετά το Πασχαλινό τραπέζι είναι ο ιδανικός τρόπος να καθαρίσετε τα χέρια σας!!

 

Επίπεδο: Προχωρημένων

Υλικά για 1 ½ κιλό σαπούνι

300 γρ ελαιόλαδο

300 γρ φοινικέλαιο

200 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

100 γρ αμυγδαλέλαιο

100 γρ καστορέλαιο

137 γρ καυστική σόδα

343 γρ απιονισμένο νερό

15 ml γαλακτικό νάτριο

2,5 ml άρωμα Πεύκο

5 ml αιθέριο έλαιο φασκόμηλο

5 ml αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο

5 ml αιθέριο έλαιο λεμόνι

½ κ.γ. καφέ οξείδιο διαλυμένο σε 2 κ.γ. ελαιοκράμβη

½ κ.γ. κίτρινο οξείδιο διαλυμένο σε 2 κ.γ. ελαιοκράμβη

½ κ.γ. πράσινο pigment

2 κ.γ. τριμμένο αμύγδαλο

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές και το μίγμα των αιθερίων ελαίων.

Ζυγίζουμε το νερό, την καυστική σόδα, προσθέτουμε τη δεύτερη στο νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς ρίχνουμε το γαλακτικό νάτριο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής σε μπεν – μαρί.

Όταν η θερμοκρασία στα λάδια και στη σόδα είναι μεταξύ 30-35 βαθμών, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια, ανακατεύουμε με ράβδο ανάδευσης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να επιτύχουμε ελαφρύ trace.

Ρίχνουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 3 ίσα μέρη και χρωματίζουμε με τα 3 διαφορετικά χρώματα.

Χυτεύουμε στο καλούπι σε 3 σημεία με το πρώτο χρώμα. Στη μία πλευρά, στη μέση και στην άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο χρώματα ρίχνοντας το σαπούνι πάλι σε τρία συγκεκριμένα σημεία. Συνεχίζουμε την εναλλαγή μέχρι να τελειώσει όλο μας το μίγμα.

Αφήνουμε στο καλούπι για 48 ώρες. Έπειτα ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά τα κόβουμε και εγκάρσια ώστε να φανεί το σχέδιο του σαπουνιού μας.

Αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλό Πάσχα!!

Σχεδιασμός & εκτέλεση συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Μάρτιος 2017 15:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.