Κεριά εμπορίου: Πως ένα μεγαλύτερο κερί καίει λιγότερες ώρες από ένα μικρότερο κερί!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πρόσφατα βρέθηκα σε πολυκατάστημα βορειοευρωπαϊκής αλυσίδας με είδη σπιτιού. Μου τράβηξαν την προσοχή τα κεριά τους, με άριστη εμφάνιση και χαμηλές τιμές.
Αγόρασα ένα περισσότερο γιατί μου άρεσε το λαχανί χρώμα του και η γυαλιστερή επιφάνεια. Την επομένη στο γραφείο το άναψα για να δω πως καίγεται. Παρατήρησα αμέσως ότι ήταν ιδιαίτερα ελαφρύ. Το ζύγισα και σύγκρινα τις διαστάσεις του με κεριά πρέσσας που προμηθεύομαι από Ελληνική εταιρία: Διάμετρος 7εκ, ύψος 11. Λίγο μεγαλύτερο από το πρέσσας με διαστάσεις 7Χ10. Βάρος 247γρ έναντι 305 του κεριού πρέσσας δηλαδή 58 γρ λιγότερο! Πως άραγε το κατάφεραν αυτό?

Χρειάστηκε λοιπόν να το «εγχειρήσω». Μια τομή στη μέση μου έλυσε την απορία. Συμπαγής φλοιός μεν αλλά το κέντρο του κεριού δεν ήταν συμπαγές όπως θα το περίμενε κανείς αλλά αφρός!

Με τον τρόπο αυτό ο κατασκευαστής (σε συννενόηση με τον έμπορο?) κοροιδεύουν τον καταναλωτή που αγοράζει ένα ελιποβαρές κερί που διαρκεί 25% λιγότερο σε ώρες καύσης.

Για να μην σας κοροιδεύουν λοιπόν, καλό είναι να γνωρίζετε μερικά δεδομένα σχετικά με τα κεριά:

Η παραφίνη έχει ειδικό βάρος 0,8. Ένα κερί διαστάσεων 7Χ10 αν είναι συμπαγές έχει όγκο (πδ2/4Χύψος) στην περίπτωσή μας 7Χ7/4Χ3,14Χ10= 384κεκ και ζυγίζει 384Χ0,8=307γρ. Αν ζυγίζει λιγότερο δεν είναι σωστό κερί και θα έχει πολύ λιγότερες ώρες καύσης, 40 αντί για 50.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016 16:00

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.