Επιχείρηση κηροπλαστικής

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σας αρέσει λοιπόν να κατασκευάζετε κεριά! Πολλοί θα έχετε σκεφτεί να ξεκινήσετε επιχείρηση κηροπλαστικής. Θεωρώ ότι θα σας χρησιμεύσουν κάποιες πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει από εμπειρίες συνεργατών.

Μια επιχείρηση λοιπόν δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά στην χώρα μας, σε όλους είναι γνωστά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας το αυξημένο κόστος λειτουργίας εταιρίας οποιασδήποτε μορφής.

Θα έχετε να αντιμετωπίσετε: Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, νομαρχία, τράπεζες, πυροσβεστική, πολεοδομία, πρωτοδικείο, επιμελητήριο, ΔΕΗ, Ύδρευση, ΟΤΕ, δικηγόρο, λογιστή. Οπλιστείτε με υπομονή.

Χρειάζεστε μια εταιρία: ΟΕ, ΕΕ, προσωπική. Ένας δικηγόρος θα σας ετοιμάσει ένα καταστατικό, θα ορίσετε την έδρα, θα το καταχωρίσετε στην εφορία, το επιμελητήριο, το πρωτοδικείο. Θα γραφτείτε στον ΟΑΑΕ και θα πληρώνετε 270 ευρώ τον μήνα ότι και να γίνει.

Επιλογή χώρου: Ο χώρος που θα επιλέξετε ιδιόκτητος η νοικιασμένος πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις του κηροπλαστείου δηλαδή να επιτρέπεται αυτή η χρήση (θα σας το πει η πολεοδομία σύμφωνα με τις χρήσεις γης της περιοχής), το κτίριο να είναι νόμιμο και όχι αυθαίρετο και να έχει τα πυροσβεστικά μέσα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται (χρειάζεστε μηχανικό να υποβάλει μελέτη πυρασφάλειας στην πυροσβεστική για έγκριση). Στην νομαρχία τμήμα ανάπτυξης υποβάλετε αίτηση νέας εγκατάστασης (πάλι θα χρειαστεί μηχανικός) που θα περιλαμβάνει περιγραφή της επένδυσης, των εγκαταστάσεων, της ιπποδύναμης. Αν υπάρχουν γείτονες εξασφαλίστε ότι δεν θα έχουν αντίρρηση, δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε συνεχείς καταγγελίες (το έχω δει να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις).

Ο χρόνος που απαιτείται για όλα αυτά είναι 4-5 μήνες και το κόστος 3-4000ευρώ.

Αν προσλάβετε υπαλλήλους υπολογίστε ότι ο καθένας θα σας στοιχίσει 20,000ευρώ το χρόνο (μισθός Χ14+50%επιπλέον για το ΙΚΑ)

Πριν γίνουν όλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε τι θέλετε να παράγετε, τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, κόστος, υποστήριξη, τεχνογνωσία.

Το όλο εγχείρημα έχει νόημα αν προσβλέπετε σε σημαντική πελατεία, η επιχείρηση έχει σημαντικό πάγιο κόστος και χρειάζεται τζίρους και μικτά κέρδη.

Πολλές ντόπιες επιχειρήσεις κηροπλαστικής (η πλειοψηφία) δεν τα κατάφεραν να εδραιωθούν και πτώχευσαν η άλλαξαν ιδιοκτήτη αφήνοντας πολλές απλήρωτες υποχρεώσεις. Πολλές οι αιτίες, υποτίμηση του κόστους λειτουργίας, χαμηλά μικτά κέρδη, ανταγωνισμός από χώρες φτηνού κόστους. Αποτελεί γεγονός ότι τα περισσότερα κεριά που καταναλώνονται είναι βιομηχανοποιημένα, εισάγονται από την Κίνα σε τιμές κάτω του κόστους ακόμα και των υλικών. Για τον ντόπιο κατασκευαστή απομένουν τα κεριά που καταναλώνονται μόνο στην Ελλάδα όπως εκκλησιαστικά και λαμπάδες του Πάσχα, λαμπάδες γάμου-βάφτισης και διακοσμητικά με θαλασσινά μοτίβα, κουφωτά, διαφημιστικά.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για επιχείρηση σε τουριστική περιοχή είναι κεριά σε ποτήρια για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, με ανακύκλωση της παραφίνης και των γυαλικών.

Πριν μπείτε στον πειρασμό της νέας επιχείρησης εξετάστε το ενδεχόμενο συνεργασίας με υπάρχουσα επιχείρηση, πολλοί κηροπλάστες θα παρακαλούσαν για δουλειά.

Χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς η χονδρική πώληση απαιτεί πιστώσεις στον πελάτη και ρίσκο μη πληρωμής. Μεγάλη προσοχή εδώ!!

Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι θα τα καταφέρετε είμαστε διατεθειμένοι να σας βοηθήσουμε με υλικά, συμβουλές, εξοπλισμό, προτάσεις.

Καλή τύχη!!

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Οκτώβριος 2015 13:33

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.