Συντηρητικό! Τι είναι, πως χρησιμοποιείται και τι παθαίνω αν…

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Μόνο η λέξη “συντηρητικό” έχει σηκώσει κατά καιρούς θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων σε όλο τον κόσμο ανάμεσα σε σαπωνοποιούς και ερασιτέχνες κοσμητολόγους. Η αναγκαιότητα της χρήσης των συντηρητικών στα καλλυντικά προϊόντα καθώς και η ύπαρξή (ή ανυπαρξία) φυσικού συντηρητικού είναι θέματα που ακόμα αναλύονται από τους επιστήμονες και συζητούνται στα διεθνή φόρα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά.

Με αφορμή πολλά πρόσφατα άρθρα συναδέλφων από το εξωτερικό, ας δούμε μαζί μερικά βασικά σημεία που αφορούν τα συντηρητικά και την χρήση τους στα χειροποίητα προϊόντα μας.

Τι ΔΕΝ είναι συντηρητικό!

Τα αντιοξειδωτικά δεν είναι συντηρητικά. Τους λείπουν οι αντι-μικροβιακές ιδιότητες που έχουν τα πραγματικά συντηρητικά όπως το Geogard 221 (Benzyl Alcohol (and) dehydroacetic acid) ή το Preservative 12 (Phenoxyethanol/Ethylexylglycerin). Πολλοί μπερδεύονται όταν ερευνούν τα συντηρητικά και ποιά είναι ή δεν είναι τα προϊόντα που βοηθούν στη συντήρηση των γαλακτωμάτων και των απολεπιστικών (scrubs). Καλό είναι ένα συντηρητικό ευρέος φάσματος (όπως τα προαναφερόμενα) πρέπει να χρησιμοποιείται για να προλαμβάνεται η εμφάνιση μούχλας και η ανάπτυξη βακτηριδίων στα γαλακτώματα.

Εκχύλισμα Σπόρων Γκρέιπφρουτ (GrapefruitSeedExtract) -Το εκχύλισμα από σπόρο γκρέιπφρουτ (GSE) είναι ένα παχύ και χρυσό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στο να μην χαλάνε τα λάδια στα γαλακτώματα και τις μπάρες σας, αλλά δεν είναι συντηρητικό. Δεν προτείνουμε να χρησιμοποιείτε το GSE σαν το μόνο συντηρητικό στα προϊόντα σας.

Αντιοξειδωτικό Δενδρολίβανου (Rosemary Antioxidant) – Το αντιοξειδωτικό δενδρολίβανου είναι ένα λιποδιαλυτό, φυσικό εκχύλισμα που χρησιμοποιείται για τη πρόληψη του ταγκίσματος στα γαλακτώματα και στα προϊόντα λαδιού. Βοηθάει στη προέκταση της ζωής των προϊόντων σας, αλλά όπως και το GSE δεν τα συντηρεί.

Βιταμίνη Ε – Η βιταμίνη Ε είναι ένα παχύ και πηχτό λάδι που ανακατεύεται πολύ εύκολα μέσα σε γαλακτώματα, υγρά λάδια, ακόμα και μπάλες οξυγόνου καθώς είναι ιδιαίτερα φιλική προς το δέρμα. Είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, αλλά δεν θεωρείται συντηρητικό γιατί δεν έχει αντι-μικροβιακές ιδιότητες. Πολλοί ερασιτέχνες το χρησιμοποιούν πιστεύοντας ότι θα συντηρήσει τα προϊόντα τους, αλλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επεκτείνει τη ζωή των λαδιών τους.

Δυστυχώς υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι τα παραπάνω υλικά αποτελούν φυσικά συντηρητικά. Φυσικό συντηρητικό όμως ευρείας κάλυψης που να προλαμβάνει την μούχλα και την εμφάνιση βακτηριδίων και μικροβίων ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Η φύση τείνει να φθείρει τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου, εξού και η μούχλα ή η εμφάνιση βακτηριδίων. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα φυσικό “αντίδοτο” σε αυτή την διαδικασία, παρά μόνο εργαστηριακά προϊόντα. Μέχρι να ανακαλυφθεί λοιπόν αυτό το φυσικό αντίδοτο στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, ας χρησιμοποιούμε ένα ελεγμένο εργαστηριακό συντηρητικό.

Γιατί τα προιόντα χρειάζονται συντηρητικά? Θα θέλατε να δείτε την φανταστική κρέμα που φτιάξατε ή το υπέροχο scrub ζάχαρης που παρασκευάσατε να χαλάει μετά από λίγες εβδομάδες? Οποιαδήποτε συνταγή που περιέχει νερό ή μπορεί να βγάλει νερό χρειάζεται συντηρητικό. Αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα γαλακτώματα και κρέμες, scrubs ζάχαρης ή αλατιού και μερικούς τύπους παιδικών πουδρών. Γενικά, τα συντηρητικά δεν είναι απαραίτητα στα υγρά σαπούνια αλλά αν θέλετε μπορείτε να τα προσθέσετε.

Τα scrubs & τα peelings χρειάζονται συντηρητικά? Πρακτικά, όχι. Τα περισσότερα scrubs αλατιού και ζάχαρης δεν περιέχουν νερό. Όταν δεν υπάρχει νερό στο προϊόν δεν υπάρχει λόγος να μπει συντηρητικό. Αλλά σκεφτείτε που τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε συνήθως τα scrubs. Ακριβώς! Καθώς περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο μπάνιο, είναι πολύ πιθανό να πέσει μέσα τους νερό και να αναπτυχθεί μούχλα. Τι σημαίνει αυτό? Για καλό και για κακό, προσθέτετε συντηρητικά και στα scrubs σας. Εναλλακτικά, θα πρέπει να φυλάσσεται το βαζάκι εκτός του μπάνιου και να χρησιμοποιείτε με στεγνά χέρια την ποσότητα που θέλετε κάθε φορά.

Το σαπούνι χρειάζεται συντηρητικά? Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε συντηρητικά στο σαπούνι ελαιολάδου που παρασκευάζεται με τη ψυχρή μέθοδο ή στο σαπούνι γλυκερίνης. Ίσως σκέφτεστε « Αφού το σαπούνι μου περιέχει νερό, πρέπει να βάλω και συντηρητικό.» Όχι! Και τα σαπούνια γλυκερίνης και αυτά του ελαιολάδου με τη ψυχρή μέθοδο έχουν pH που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μούχλας ή βακτηριδίων στην επιφάνειά τους.

Πάγια αντίληψή μας και πρακτική μας είναι πως η προσθήκη συντηρητικών στα προϊόντα σας δεν είναι μεν υποχρεωτική αλλά είναι ένας υπεύθυνος τρόπος να σιγουρευτείτε ότι τα προϊόντα σας θα φθάσουν στον τελικό χρήστη (ακόμα κι αν αυτός είστε εσείς ο ίδιος!) στη καλύτερη δυνατή κατάσταση, χωρίς μούχλα και βακτήρια. Και θυμηθείτε! Κινδυνεύουμε περισσότερο από ένα χαλασμένο προϊόν, παρά από ένα ήπιο συντηρητικό!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2015 14:15

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.