Κεριά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΕΡΙΩΝ

types_tapers[1](1)Κεριά κηροπηγίου: Λεπτά κεριά 15-40cm για κηροπήγιο.

Τα ίσια λέγονται σπερματσέτα ενώ τα κωνικά βενέτικα

types_pillars(1)Κερί κολώνα: Στέκει μόνο του, ελάχιστης διαμέτρου 5εκ με ένα η περισσότερα φυτίλια. Μπορεί να είναι κυλινδρικό, τετράγωνο, σφαίρα, εξάγωνο κλπ. Αν και στέκονται μόνα τους πρέπει να τα καίμε πάνω σε επιφάνεια ανθεκτική στη θέρμανση.

types_156(1)Κεριά σε δοχεία (ποτήρια, βάζα, κεραμικά) Παρασκευάζονται γεμίζοντας ένα κατάλληλο δοχείο μεταλλικό, γυάλινο, κεραμικό με λιωμένο κερί (μαλακή παραφίνη ή μαλακή σόγια)

types_148(1)Κεριά Votive(σφηνάκια) Μικρά κυλινδρικά κεριά διαμέτρου 3,5εκ και ύψους 5-5,5εκ σχεδιασμένα για ένα ποτηράκι που θα συγκρατεί το λιωμένο κερί λόγω καύσης. Διατίθενται σε πολλά χρώματα και αρώματα.

types_gell(1)Κεριά ζελέ: Διάφανος τύπος κεριού από υγρή παραφίνη σε μορφή ζελέ. Συνήθως σε βάζα ή ποτήρια για να διατηρούν το σχήμα τους.

Διακοσμητικά αντικείμενα συχνά προστίθενται για ειδικό οπτικό εφέ.

type_tealight(1)ΡΕΣΩ: Μικρά κυλινδρικά γεμισμένα κεριά σε θήκες αλουμινίου. Διάμετρος 2,5εκ ύψος 1,5εκ.

Ανάγλυφα κεριά: Με ασυνήθιστα σχήματα, ανάγλυφα θεωρούνται σαν διακοσμητικά έργα τέχνης.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Όλα φαίνονται πιο όμορφα στο φώς των κεριών. Προσθέτουν ζεστασιά, στυλ, και ζωτικότητα σε κάθε δωμάτιο.

Κάποιες τάσεις στη διακόσμηση με κεριά:

Μεγάλα κεριά κολώνες σε φανάρια ή βάζα δίνουν μια διακοσμητική αίσθηση την ημέρα και όταν είναι αναμμένα γεμίζουν τον χώρο με ζεστασιά και χαρακτήρα ιδιαίτερα αν είναι ζεύγη στις άκρες μιας μαρκίζας ή σε κεντρικό σημείο του τραπεζιού του καφέ.

Δοκιμάστε σύνολα από κεριά κολώνες σαν συμπλήρωμα σε κάθε διακοσμητικό στοιχείο. Παραλλαγές μιας απόχρωσης ή το ίδιο χρώμα με διαφορετικά κηροπήγια.

Προσθέστε Ασιατική νότα βάζοντας ένα η περισσότερα κεριά κολώνες σε ένα πιάτο και γύρω του βάλτε διακοσμητικό χαλίκι η μαύρα βότσαλα. Προτιμήστε ουδέτερα ή σκούρα χρώματα και πιάτα από βαριά κεραμικά η μεταλλικά.

Διακοσμήστε το τζάκι σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε γεμίζοντάς το με κεριά κολώνες στο εσωτερικό ή τριγύρω με μικρά αρωματικά κεριά. Επιλέξτε κηροπήγια ειδικά για τζάκια, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να απολαμβάνετε το τζάκι σας όταν κάνει ζέστη.

Κεριά με μεταλλική επιφάνεια υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και σας επιτρέπουν να συνδυάσετε την παραδοσιακή εμφάνιση ενός κεριού με την ιδιαίτερα αίσθηση ενός αντικειμένου τέχνης.

Η φλόγα του κεριού μπορεί να μεταμορφώσει την βεράντα ή τον κήπο σας. Χρησιμοποιείστε σύνολά από λευκά  ήεκρού κεριά προστατευμένα από τον αέρα με γυάλινα βάζα ή φανάρια ή σφηνάκια σε ποτήρια.

ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΕΡΙΩΝ

Το άρωμα ενός αναμμένου κεριού αναδύεται με την εξάτμιση από το ζεστό λιωμένο κερί όπως και από το στερεό κερί. Όπως τα μη αρωματισμένα κεριά έτσι και τα αρωματισμένα αν έχουν την σωστή σύνθεση με την καύση εκλύουν υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα. Η μόνη διαφορά είναι η έκλυση αρώματος.

Τα περισσότερα αρωματικά κεριά περιέχουν συνδυασμό φυσικών και συνθετικών αρωματικών υλών. Αυτά τα υλικά προέρχονται είτε από φυσικά αιθέρια έλαια είτε από συνθετικές αρωματικές ύλες. Ένα σωστό κερί θα περιέχει μόνο υλικά εγκεκριμένα για χρήση στο κερί. Η προσθήκη αρώματος πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά για να εξασφαλιστεί ότι η καύση θα είναι καθαρή και ασφαλής.

Οι κηροπλάστες μπορούν να επιλέξουν από πλέον των 2000 διαφορετικών αρωματικών υλών και αιθέριων ελαίων για να αναπτύξουν μυρωδιές ευχάριστες στον καταναλωτή και συμβατές με το κερί. Αυτά τα υλικά είναι ασφαλή και ευρίσκονται σε πολλές κολόνιες, σαπούνια, γαλακτώματα και σαμπουάν.

Αρώματα κουζίνας: Παραμένει η πιο δημοφιλής κατηγορία: βανίλια, κανέλλα, καφές, μόκα, κολοκύθα, μηλόπιτα, καραμέλα και φουντούκι.

Φρούτων: Η δεύτερη πιο δημοφιλής κατηγορία: Πορτοκάλι, μήλο, ροδάκινο, πεπόνι, ανανάς, βατόμουρο, φράουλα, εξωτικά φρούτα.

Floral (λουλούδια): πάντα δημοφιλή: Λεβάντα, γαρδένια, γιασεμί, τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο.

SPA/ZEN: Αρώματα συνδυασμένα με χαλάρωση και καλή διάθεση: Ginger, ευκάλυπτος, σανταλόξυλο, μέντα, πράσινο τσάι, ylang-ylang.

Φαντασίας:Νέα κατηγορία που περιλαμβάνει δύσκολά να περιγραφούν αλλά ιδιαίτερα δημοφιλή αρώματα όπως: Θάλασσα, βροχή, κομμένο χορτάρι, φρεσκοπλυμένα ρούχα.

Λίγα πράγματα είναι τόσο αξιοπρόσεκτα όσο το μαλακό φως και η λάμψη του κεριού. Αλλά απαιτεί εμπειρία να καις ένα κερί σωστά και με ασφάλεια. Γενικά μπορείς να κρίνεις αν ένα κερί καίγεται σωστά κοιτάζοντάς το. Θα πρέπει να δεις μια ήρεμη σταθερή φλόγα. Σημαίνει ότι η διαδικασία καύσης είναι σε ισορροπία. Το φυτίλι τραβάει την σωστή ποσότητα κεριού που καταναλώνεται από την φωτιά και παράγει υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΤΑ ΚΕΡΙΑ

Ασταθής φλόγα που τρεμοπαίζει και καπνίζει συμβαίνει όταν το σχήμα σταγόνας της φλόγας διαταράσσεται. Τότε μικρές ποσότητες άκαυστων σωματιδίων άνθρακα (αιθάλη) αποσπώνται από την φλόγα και φαίνονται σαν κάπνα. Οι αιτίες είναι: Αν πολύς ή πολύ λίγος αέρας φτάνει στην φλόγα θα διαταράξει το σχήμα σταγόνας της φλόγας κάνοντάς το να καπνίζει. Για να το αποφύγετε να καίτε τα κεριά σε χώρο με επαρκή αερισμό μακριά από ρεύματα αέρα εξαερισμούς και ανεμιστήρες.

Ανάφλεξη ή μεγάλη φλόγα

Ένα φυτίλι πολύ μεγάλο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φλόγα και ανάφλεξη. Εξαιτίας αυτού είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε το φυτίλι σε ύψος 0,5εκ πριν το ανάψουμε. Κρατήστε την λιμνούλα γύρω από το φυτίλι ελεύθερη από αποκόμματα φυτιλιού η άλλα σκουπίδια.

Αν βάζετε μαζί τα κεριά φροντίστε να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 7εκ μεταξύ τους. Αν είναι πολύ κοντά δημιουργούν ρεύματα αέρα και ασταθή φλόγα. 

Καίγοντας ένα κερί με ασφάλεια

Μην ξεχνάτε: Το αναμμένο κερί είναι πηγή ανάφλεξης. Προσέξτε. Πάντα να τηρείτε τους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας όταν καίτε κεριά.

Ποτέ μην αφήνετε ένα κερί να καίει μόνο του. Πάντα να το βλέπετε.

Ποτέ να μην καίτε κεριά κοντά σε εύφλεκτα υλικά.

Κρατήστε τα μακριά από παιδιά και ζώα.

Πάντα να χρησιμοποιείτε κατάλληλο κηροπήγιο και οι επιφάνειες να έχουν αντοχή στην θερμότητα.

Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και ακολουθήστε τις οδηγίες ασφαλείας προσεκτικά.

Κόψτε το φυτίλι σε ύψος 0,5εκ πριν το ανάψετε.

Ανάψτε τα κεριά σε καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς ρεύματα.

Η λιμνούλα γύρω από το φυτίλι πρέπει να είναι καθήαρή χωρίς σκουπίδια ή κομμένα φυτίλια.

Σβήστε το κερί αν καπνίζει, τρεμοπαίζει  έχει πολύ μεγάλη φλόγα. Αφήστε το να κρυώσει, κόψτε το φυτίλι, ελέγξτε για ρεύματα αέρα και ανάψτε το ξανά.

Μην αφήνετε το κερί να καίει πολύ κοντά στη βάση του.

Για καλύτερη ασφάλεια διακόψτε την χρήση όταν φτάσει 5εκ από την βάση η 1,5εκ από τον πάτο του δοχείου.

Ποτέ μην μετακινείτε ένα αναμμένο κερί και ποτέ ένα κερί ρεσώ, σφηνάκι ή σε ποτήρι αν το κερί είναι λιωμένο, αφήστε το να στερεοποιηθεί

Σβήστε το κερί αν η λιμνούλα πλησιάζει πολύ στην άκρη.

 

Προτιμήσεις καταναλωτών σχετικές με τα κεριά

Οι καταναλωτές συνήθως αγοράζουν κεριά για να τονίσουν την διακόσμηση του σπιτιού και για χαλάρωση και περιορισμό του άγχους.

Το άρωμα είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που επηρεάζει την επιλογή του κεριού σήμερα με τρεις στους τέσσερις να λένε ότι είναι πολύ σημαντικό ως εξαιρετικά σημαντικό στην επιλογή τους.

Το 90% λένε ότι τα χρησιμοποιούν για να κάνουν ένα χώρο πιο άνετο και ζεστό.

Τρεις στους τέσσερις καίνε τα κεριά 4 ώρες κάθε φορά.

Πιο συχνά κάνουν χρήση στο σαλόνι 42%, στην κουζίνα 18%, στο υπνοδωμάτιο 13%

Μια στις πέντε γυναίκες χρησιμοποιούν κεριά για να διακοσμήσουν τον κήπο, την βεράντα και άλλους εξωτερικούς χώρους όπως και εσωτερικούς.

Άντρες και γυναίκες θεωρούν τα κεριά σαν δώρα πάντα ευπρόσδεκτα και τα έχουν σε υψηλή εκτίμηση σε πολλές περιπτώσεις.

Αγοραστές κεριών λένε ότι θεωρούν τα κεριά κατάλληλο δώρο για τις διακοπές 76%, για εγκαίνια σπιτιών 74%, για πάρτυ ή τραπέζι 66%, σαν ευχαριστήριο 63% και για δώρο γενεθλίων σε ενήλικους 58%

7 στα 10 νοικοκυριά χρησιμοποιούν κεριά

Υπάρχουν 11 βασικές κατηγορίες κεριών: Κηροπηγίου, votive (σφηνάκι), κολώνες, σε δοχεία, ρεσώ, εκκλησιαστικά, αφιέρωσης, επιπλέοντα, εξωτερικού χώρου, χρηστικά, διακοσμητικά και γενεθλίων.

Το 90% των κεριών αγοράζονται από γυναίκες

Τα σφηνάκια, κεριά σε δοχεία και κολώνες είναι τα πιο δημοφιλή κεριά στις ΗΠΑ

Οι κατασκευαστές υποδεικνύουν ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πωλήσεις είναι το χρώμα, το άρωμα, το κόστος και το σχήμα.

Η ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΚΕΡΙΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 0,5€ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΦΗΝΑΚΙ ΩΣ 30€ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΡΙ ΚΟΛΩΝΑ ή ΣΕ ΔΟΧΕΙΟ. ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ Η ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΜΕΝΑ ΚΕΡΙΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 200€

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ

Τα κεριά διατίθενται σε απεριόριστες αποχρώσεις από φωτεινούς τόνους του Ivory και παστέλ σε σκούρα καφέ, μεταλλικά, και σε διάφορες στρώσεις.

Οι κατασκευαστές εισάγουν νέους τόνους κάθε χρόνο ανάλογα με τις τάσεις της διακόσμησης και μόδας.

Αν και η απόχρωση του κεριού είναι το δεύτερο πιο σημαντικό χαρακτηριστικό (μετά το άρωμα) που επηρεάζει την επιλογή του καταναλωτή, το χρώμα και το άρωμα συνδέονται στενά. Έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι το χρώμα του κεριού πρέπει να αντικατοπτρίζει την ψυχολογική αντίληψη του αρώματος. Η κανέλα πχ αναμένεται να συνδυάζεται με μπορντώ-καφέ απόχρωση ενώ φρέσκα θαλασσινά αρώματα με θαλασσί η μπλε απόχρωση, βανίλια με εκρού κλπ.

Οι σωστοί κατασκευαστές κεριών πρέπει να συνδυάσουν την τέχνη και και ομορφιά του χρώματος με την επιστήμη της επιλογής των κατάλληλων υλιών ώστε τα κεριά τους να είναι αισθητικά ελκυστικά και να καίνε με ασφάλεια. Η επιλογή της χρωστικής ποικίλει ανάλογα με το υλικό του κεριού, το φυτίλι και το άρωμα που χρησιμοποιείται.

Χρωστικές (βαφές) έναντι πιγμέντων

Ειδικά επιλεγμένες βαφές και πιγμέντα χρησιμοποιούνται στον χρωματισμό των κεριών. Τα πιγμέντα έχουν διαφορετικές ιδιότητες από τις βαφές και έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γενικά τα πιγμέντα χρησιμοποιούνται για εξωτερική επικάλυψη του κεριού ενώ οι βαφές μάζας χρωματίζουν όλη την μάζα του κεριού.

Βαφές μάζας

Διατίθενται σε παστίλιες, σε υγρή μορφή αλλά και σε σκόνη και δίνουν στο κερί διάφανο χρώμα. Ο κηροπλάστης μπορεί να πετύχει μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Επειδή καίγονται εύκολα δεν βουλώνουν το φυτίλι και επηρεάζουν λίγο την καύση.

Οι βαφές μάζας επηρεάζονται από την θερμότητα, το φως, το άρωμα, και άλλους παράγοντες. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να αλλοιώσουν ελαφρά την απόχρωση του κεριού με το χρόνο αλλά δεν θα επηρεάσουν την καύση.

ΠΙΓΜΕΝΤΑ

Τα πιγμέντα είναι μικροσκοπικά σωματίδια χρωστικής σε διασπορά που δημιουργούν μία συνεχής μορφής στρώση χρώματος παρόμοια με μπογιά. (επίχρισμα). Δεν διαλύονται, δεν μεταναστεύουν δεν λερώνουν και δεν ξεθωριάζουν σαν τις βαφές μάζας. Γενικά δεν καίγονται καλά και τα σωματίδια θα βουλώσουν το φυτίλι αν καούν. Αυτό τα κάνει ακατάλληλα για χρωματισμό κεριών σε όλη την μάζα που προορίζονται να καούν. Αντιθέτως χρησιμοποιούνται για επικάλυψη της εξωτερικής επιφάνειας του κεριού.

Συνδυασμοί χρωστικών

Εταιρίες που προμηθεύουν χρώματα έχουν αναπτύξει συνδυασμούς σε συνεργασία με κατασκευαστές κεριών που έχουν σωστή καύση και την επιθυμητή απόχρωση.

Ένα σωστά χρωματισμένο κερί δεν πρέπει να καπνίζει υπερβολικά. Η κάπνα είναι αποτέλεσμα του μήκους του φυτιλιού και επηρεασμού της φλόγας.

Φυτίλια

Διαφορετικά μεγέθη φυτιλιών επιτρέπουν σε διαφορετικές ποσότητες καυσίμου να απορροφώνται στη φλόγα. Πολύ καύσιμο προκαλεί κάπνα και υπερβολική φλόγα, πολύ λίγο πνίγει το φυτίλι και σβήνει.

Όλα τα φυτίλια αποτελούνται από μάτσα ινών που είναι είτε στριμμένες είτε πλεγμένες ή υφασμένες. Αυτές οι ίνες απορροφούν το λιωμένο κερί και το μεταφέρουν στη φλόγα με τριχοειδές φαινόμενο.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτιλιών στην αγορά σήμερα. Ο τύπος του κεριού, οι διαστάσεις, το σχήμα, ο χρωματισμός και το άρωμα επηρεάζουν την επιλογή του φυτιλιού.

Κατηγορίες φυτιλιών:

Τα περισσότερα καλής ποιότητας φυτίλια φτιάχνονται από πλεγμένες, υφασμένες ή στριμμένες ίνες για να εξασφαλίζουν αργή και σταθερή καύση. Γενικά τα στριμμένα φυτίλια είναι πιο οικονομικά αλλά χαμηλότερης ποιότητας από τα πλεκτά. Καίγονται πιο γρήγορα και είναι κατάλληλα μόνο για εκκλησιαστικά κεριά και γενεθλίων.

Γενικά τα φυτίλια διαιρούνται στις εξής κατηγορίες:

Πλακέ φυτίλια: Είναι πλεκτά φυτίλια από 3 μάτσα νημάτων και έχουν σχήμα πλακέ (flat). Καίγονται ομαλά και γέρνουν προς την φλόγα χαμηλώνοντας αυτόματα. Είναι τα πιο κοινά φυτίλια για κεριά κολώνες και κηροπηγίου.

Στρογγυλά η τετράγωνα φυτίλια: Είναι πλεκτά φυτίλια που επίσης χαμηλώνουν αυτόματα στρεφόμενα προς την φλόγα αλλά είναι πιο στρογγυλά και πιο γερά από τα πλακέ. Προτιμώνται για το μελισσοκέρι και εμποδίζουν το μπλοκάρισμα του φυτιλιού από ορισμένα πιγμέντα και αρώματα. Χρησιμοποιούνται επίσης σε κεριά κολώνες και κηροπηγίου.

Φυτίλια με κέντρο: Είναι πλεκτά φυτίλια που έχουν κάποιο υλικό στο κέντρο τους για να διατηρεί το φυτίλι όρθιο κατά την καύση. Τα φυτίλια έχουν διατομή στρογγυλή και η χρήση διαφορετικών υλικών οδηγούν σε ποικιλία σκληρότητας. Το πιο κοινό υλικό για κέντρο είναι ίνες βαμβακερές, χαρτί, ψευδάργυρος η κασσίτερος. Τα συναντούμε σε κεριά σε βάζα, κολώνες, votive, και κεριά αφιέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016 15:41
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παραφίνες »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.