Παρασκευή, 08 Δεκέμβριος 2017 13:36

Βάση για κερί μασάζ. Πώς χρησιμοποιείται.

Για 100 γραμμάρια θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

1 φυτίλι ECO 4

1 βαζάκι αλουμινίου για κερί

84 γρ Βάση για κερί μασάζ

15 γρ Λάδι Καρύδας

0.30 γρ Αιθέριο έλαιο τζίντζερ

0.30 γρ Αιθέριο έλαιο μοσχοκάρυδο

0.40 γρ Αιθέριο έλαιο πορτοκάλι

Η διαδικασία

Τοποθετούμε το φυτίλι στο δοχείο αλουμινίου και το στερεώνουμε με κόλλα.

Σε αποστειρωμένο και πυρίμαχο δοχείο ζυγίζουμε και λιώνουμε τη βάση για κερί μασάζ μαζι με το λάδι καρύδας στους 55 βαθμούς Κελσίου. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις λιώσουν και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια ανακατεύοντας καλά. Χυτεύουμε στο βαζάκι στηρίζοντας καλά το φυτίλι με το ειδικό ξυλάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά είναι έτοιμο προς χρήση.

Χρήση

Ανάβουμε και αφήνουμε για λίγη ώρα το κερί αναμμένο. Έπειτα ρίχνουμε το λιωμένο κερί στα χέρια μας και κάνουμε απαλό μασάζ.

Καλή επιτυχία!

Σχεδιασμός-εκτέλεση κατασκευής: Πέτρος Τσαμπαρλής

Κατηγορία Συνταγές

Πολλοί μας ρωτάτε με ποιόν τρόπο μπορείτε να "τζελάρετε" τα λάδια σας (λάδια σώματος, μασάζ κλπ) ώστε να γίνονται πιο πηχτά και να μπορείτε να ενσωματώσετε καλλυντικό glitter και χρώματα mica.

Επιτέλους έχουμε τον τρόπο! Με το υλικό Siligel, μια ειδική ελαφρία σκόνη, μπορούμε πλέον να δημιουργήσουμε υφή τζελ στα λάδια μας και να δώσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Δείτε παρακάτω πως!

 

Επίπεδο: Αρχαρίων

Λάδια τζελ- υλικά για 50 γρ

 

Α. Με συνδυασμό ελαίων

35 γρ αμυγδαλέλαιο

15 γρ καστορέλαιο

3 γρ siligel

Λίγο glitter καλλυντικού

 

Β. Με αμυγδαλέλαιο

50 γρ αμυγδαλέλαιο

3 γρ siligel

Λίγο glitter καλλυντικού

*προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε 0.5 γρ Αρώματος για καλλυντικό σε κάθε κατασκευή.

Διαδικασία

Σε καθαρό και αποστειρωμένο δοχείο ζυγίζουμε τα λάδια και έπειτα ρίχνουμε προσεκτικά την σκόνη Siligel. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι το μίγμα να τζελάρει. Προσθέτουμε το glitter (και το άρωμα αν θέλουμε) και έπειτα αποθηκεύουμε σε μπουκάλι 50 ml.

Εάν κάνετε το μίγμα με συνδυασμό αμυγδαλέλαιου και καστορέλαιου θα παρατηρήσετε πως λόγω του βαρύτερου καστορέλαιου, το λάδι σας θα τζελάρει περισσότερο και θα είναι πιο πηχτό. Πειραματιστείτε με διαφορετικά καλλυντικά λάδια για να πετύχετε το δικό σας ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία!

Σχεδιασμός-εκτέλεση συνταγών: Λίλυ Φράγκου

Κατηγορία Συνταγές

Το Πάσχα έρχεται σε λίγες μέρες και τι καλύτερο από ένα σαπούνι ψυχρής μεθόδου εμπνευσμένο από τη Λαμπρή και την ελληνική ύπαιθρο

Το σαπούνι αυτό περιέχει μίγμα αιθερίων ελαίων με αποσμητική δράση και τρίμμα από τσόφλι αμυγδάλου. Μετά το Πασχαλινό τραπέζι είναι ο ιδανικός τρόπος να καθαρίσετε τα χέρια σας!!

 

Επίπεδο: Προχωρημένων

Υλικά για 1 ½ κιλό σαπούνι

300 γρ ελαιόλαδο

300 γρ φοινικέλαιο

200 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

100 γρ αμυγδαλέλαιο

100 γρ καστορέλαιο

137 γρ καυστική σόδα

343 γρ απιονισμένο νερό

15 ml γαλακτικό νάτριο

2,5 ml άρωμα Πεύκο

5 ml αιθέριο έλαιο φασκόμηλο

5 ml αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρο

5 ml αιθέριο έλαιο λεμόνι

½ κ.γ. καφέ οξείδιο διαλυμένο σε 2 κ.γ. ελαιοκράμβη

½ κ.γ. κίτρινο οξείδιο διαλυμένο σε 2 κ.γ. ελαιοκράμβη

½ κ.γ. πράσινο pigment

2 κ.γ. τριμμένο αμύγδαλο

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές και το μίγμα των αιθερίων ελαίων.

Ζυγίζουμε το νερό, την καυστική σόδα, προσθέτουμε τη δεύτερη στο νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς ρίχνουμε το γαλακτικό νάτριο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής σε μπεν – μαρί.

Όταν η θερμοκρασία στα λάδια και στη σόδα είναι μεταξύ 30-35 βαθμών, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια, ανακατεύουμε με ράβδο ανάδευσης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να επιτύχουμε ελαφρύ trace.

Ρίχνουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Χωρίζουμε το μείγμα σε 3 ίσα μέρη και χρωματίζουμε με τα 3 διαφορετικά χρώματα.

Χυτεύουμε στο καλούπι σε 3 σημεία με το πρώτο χρώμα. Στη μία πλευρά, στη μέση και στην άλλη πλευρά. Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο χρώματα ρίχνοντας το σαπούνι πάλι σε τρία συγκεκριμένα σημεία. Συνεχίζουμε την εναλλαγή μέχρι να τελειώσει όλο μας το μίγμα.

Αφήνουμε στο καλούπι για 48 ώρες. Έπειτα ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε 3 μεγάλα κομμάτια. Τα κομμάτια αυτά τα κόβουμε και εγκάρσια ώστε να φανεί το σχέδιο του σαπουνιού μας.

Αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλό Πάσχα!!

Σχεδιασμός & εκτέλεση συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Κατηγορία Συνταγές
Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017 12:54

And the Oscar goes to....Σαπούνι Ποπκόρν

Με αφορμή την τελετή των βραβείων Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, η ομάδα των εργαστηρίων μας εμπνέεται από τον λαμπερό θεσμό και σας παρουσιάζει 4 πολύ ιδιάιτερες κατασκευές

Lights, camera, action

Popcorn soap 

Επίπεδο: Προχωρημένο

Υλικά για 1 κιλό σαπούνι

200 γρ λάδι καρύδας

200 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

200 γρ ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο καριτέ

50 γρ αμυγδαλέλαιο

109 γρ καυστική σόδα

250 γρ απιονισμένο νερό

10 ml γαλακτικό νάτριο

10 ml άρωμα ρούμι

½ κ.γ. λευκό pigment

½ κ.γ κόκκινο οξείδιο διαλυμένο σε 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο

¼ κ.γ. sunburst sparkle mica διαλυμένο σε ½ κ.γ. αμυγδαλέλαιο

*Απαιτείται κορνέ ζαχαροπλαστικής και μύτη στρογγυλή

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές και δημιουργούμε 1 διαχωριστικό από σκληρό χαρτόνι ή πλαστικό το οποίο θα τοποθετηθεί κατά μήκος του καλουπιού μας. Το στηρίζουμε καλά.

Ζυγίζουμε το νερό, την καυστική σόδα, προσθέτουμε τη δεύτερη στο νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 35 βαθμούς ρίχνουμε το γαλακτικό νάτριο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα ζυγίζουμε και λιώνουμε όλα τα λάδια και βούτυρα της συνταγής σε μπεν – μαρί.

Όταν η θερμοκρασία στα λάδια και στη σόδα είναι μεταξύ 30-35 βαθμών, ρίχνουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια, ανακατεύουμε με ράβδο ανάδευσης μέχρι να ομογενοποιηθούν και να επιτύχουμε μεσαίο trace.

Ρίχνουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση και χρωματίζουμε το ένα μέρος με το λευκό pigment. Το άλλο μισό το χωρίζουμε στα 2 και το ένα μέρος το χρωματίζουμε με το κόκκινο οξείδιο και το άλλο με το sunburst sparkle.

Χυτεύουμε πρώτα στη μια μεριά του καλουπιού το κόκκινο και στην άλλη το λευκό ώστε να γεμίσουμε το καλούπι μέχρι τη μέση. Έπειτα και με προσοχή χυτεύουμε πάνω από το λευκό στρώμα κόκκινο και αντίστροφα, ώστε να γεμίσουμε το καλούπι μέχρι πάνω.

Στο σημείο αυτό το σαπούνι που μας έχει απομείνει θα πρέπει να έχει παχιά υφή. Γεμίζουμε το κορνέ με τη λευκή και κίτρινη μάζα που μας έχει απομείνει και σχηματίζουμε στην επιφάνεια του σαπουνιού μικρά μπαλάκια, δίνοντας σταδιακά ύψος. Σταματάμε μόλις μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα.

Αφήνουμε το σαπούνι στο καλούπι για 48 ώρες. Ξεκαλουπώνουμε, κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλή επιτυχία!

Σχεδιασμός & εκτέλεση συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Κατηγορία Συνταγές

Μυρίζεις καρύδα και ξέρεις πως το καλοκαίρι έχει έρθει!

Ακόμα και για σένα που δεν έχεις τον χρόνο να πάς στην παραλία ή ακόμα δεν έχεις νιώσει το καλοκαίρι να έρχεται, σου το φέρνουμε κοντά με 5 υπέροχες δημιουργίες!

Δημιουργία τέταρτη

Γλυκιά καλοκαιρινή σαπουνοκαρύδα

Επίπεδο: Προχωρημένο

Υλικά για 1 ½ κιλό σαπούνι        

350 γρ λάδι καρύδας

350 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

150 γρ καστορέλαιο

150 γρ αμυγδαλέλαιο

157 γρ καυστική σόδα

390 γρ απιονισμένο νερό

15 ml γαλακτικό νάτριο

10 mlάρωμα cocofruit

*προσοχή το άρωμα κάνει επιτάχυνση.

5 ml λευκό pigment

Διαδικασία

Ακολουθούμε τη γνωστή διαδικασία παρασκευής σαπουνιού ψυχρής μεθόδου. Χωρίζουμε το μίγμα σε 2 ίσα μέρη. Στο πρώτο ρίχνουμε το λευκό pigmentκαι ανακατεύουμε καλά. Στο δεύτερο ρίχνουμε μόνο το άρωμα. Χυτεύουμε στο καλούπι μας εναλλάξ.

Αφήνουμε για 48 ώρες, ξεκαλουπώνουμε και κόβουμε το σαπούνι. Αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλή επιτυχία!!

Σχεδιασμός-εκτέλεση-έλεγχος συνταγής: Δήμητρα Τσερκάκη

Κατηγορία Συνταγές

Τι είναι όμως η νινίδα;

"Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα ή αλλιώς νινίδα είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη. Εμφανίζεται, συνήθως, όταν το μωράκι είναι περίπου 2 εβδομάδων και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον 6ο μήνα. Αν και δεν είναι επικίνδυνη, είναι ιδιαίτερα αντιαισθητική και γι’ αυτό το λόγο οι περισσότερες μαμάδες ανησυχούν και αναζητούν τρόπους να την εξαφανίσουν.

Η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά μέρη του σώματος, αλλά κυρίως παρουσιάζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στα φρύδια, πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό και στην περιοχή της πάνας. Μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής με ξηροδερμία που μοιάζει με πιτυρίδα ή πιο έντονη με σκληρά κίτρινα ή καφέ λέπια σαν κρούστα.

Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς που οφείλεται, η εμφάνιση της νινίδας σχετίζεται με την αυξημένη παραγωγή λίπους των σμηγματογόνων αδένων και με τα υψηλά επίπεδα κάποιων ορμονών που έχουν προσληφθεί από τον οργανισμό της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για αλλεργία".

Πηγή mother.gr


Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί το μωρό απο αυτή την αντιαισθητική δερματίτιδα είναι πολύ απλός! Εφαρμόζουμε τοπικά ένα φυτικό λάδι ώστε να "μουσκέψει" και να ενυδατωθεί καλά η πάσχουσα περιοχή και στην συνέχεια καθαρίζουμε με ήπιο σαπούνι. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει όσο συχνά χρειάζεται. Δεν υπαρχει λόγος να καταφυγουμε στα βαριά συνθετικά λάδια που συνήθως προτείνονται, την λύση μας την δλινει η φύση.

Η παρακάτω συνταγή δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία σε νινίδα που παρουσιάστηκε στο κεφαλάκι μωρού 2 μηνών. Μέτα από 3-4 εφαρμογές η νινίδα είχε σχεδόν εξαφανιστεί!

Υλικα για 100 γρ

50 γρ λάδι καρυδας

30 γρ λαδι καλεντουλας

20 γρ αμυγδαλέλαιο

0,5 γρ βιταμινη Ε


Αναμιγνύουμε ολα τα υλικα μαζι. Εαν το μωρο ειναι μεγαλυτερο των 3 μηνων, μπορουμε να προσθεσουμε και 2 σταγονες αιθεριο ελαιο λεβαντας.

Κατηγορία Συνταγές

Αμυγδαλέλαιο

Το αμύγδαλο, Prunus dulcis amygdalus, ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας αυτής όπως το βερίκοκο και το ροδάκινο, το εδώδιμο μέρος του φυτού είναι το κουκούτσι. Ευδοκιμεί σε ζεστά κλίματα κυρίως στις χώρες της Μεσογείου από όπου προέρχεται το 28% της παγκόσμιας παραγωγής.

Το αμυγδαλέλαιο, Oleum amygdalae, είναι ένας  ελαϊκός εστέρας  της γλυκερίνης με ελαφρά οσμή και γεύση καρυδιού. Είναι σχεδόν αδιάλυτο σε αλκοόλη, διαλυτό σε χλωροφόρμιο ή αιθέρα και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ελαιόλαδου, καθώς παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες. Το αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τον αποξηραμένο πυρήνα του καρπού. Τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στο αμυγδαλέλαιο είναι το ελαϊκό, το λινολεϊκό και το παλμιτικό. Το ελαϊκό οξύ βρίσκεται σε ποσοστό μέχρι 82% γι’αυτό το αμυγδαλέλαιο μοιάζει με το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, το αμυγδαλέλαιο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς έχει  χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην ανθρώπινη διατροφή. Είναι πλούσιο σε β-φυτοστερόλη, σκουαλένιο και α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), αντιοξειδωτικά που είναι πραγματικά απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα και για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Εκτός από την θρεπτική του αξία, το αμύγδαλο φέρεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χοληστερόλη του αίματος. Μελέτες αναφέρουν ότι τα αμύγδαλα έχουν καταπραϋντικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ως  σνακ στη διατροφή των υπερλιπιδαιμικών ατόμων, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα για στεφανιαία καρδιακή νόσο. 

Τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου στην επιδερμίδα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος ως φυσικός μαλακτικός παράγοντας και βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος λόγω της σύστασής του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους της επιδερμίδας και χάρη στο λινολεϊκό οξύ που περιέχει βοηθά ιδιαιτέρως στην ενυδάτωση του ξηρού δέρματος.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέμες προσώπου και σώματος σε ποσοστό μέχρι 20%.

Το αμυγδαλέλαιο έχει τιμή σαπωνοποίησης (SAP VALUE) κοντάσε αυτήν του  ελαιολάδου (0,136) και το σαπούνι που προκύπτει, επειδή περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β6 είναι πολύ χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του δέρματος όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Χρησιμοποιείται στις συνταγές σε ποσοστό μέχρι 15% και προσδίδει στο σαπούνι πλούσιο και σταθερό αφρό.

Έχει διάρκεια ζωής 9 – 12 μήνες και θεωρείται ελαφρύ λάδι που απορροφάται από την επιδερμίδα σε μεγάλο βαθμό και δεν λαδώνει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η άγρια ποικιλία του αμυγδάλου (πικραμύγδαλο) περιέχει υψηλή περιεκτικότητα τοξικών ουσιών που αν φαγωθούν μετατρέπονται σε υδροκυάνιο, γι’αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη μεταχείριση των καρπών.  Το λάδι από πικραμύγδαλο ΔΕΝ χρησιμοποιείται στα φυσικά καλλυντικά και θεωρείται δηλητηριώδες.

Βιβλιογραφία

  1. Z. Ahmad, The uses and properties of almond oil, Complementary Therapies in Clinical Practice, 16, 2010, 10–12
  2. A. Jahanban Esfahlan, R. Jamei, R.Jahanban Esfahlan, The importance of almond (Prunus amygdalus L.) and its by-products, Food Chemistry, 120, 2010, 349 – 360
  3. M. Musa Ozcan, A. Unver, E. Erkan, D.Arslan, Characteristics of some almond kernel and oils, Scientia Horticulturae, 127, 2011, 330 – 333
  4. http://swiftcraftymonkey.blogspot.gr/search?q=almond+oil
  5. http://www.buzzle.com/articles/almond-oil-soap.html